Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 26. 05:44 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Ma folytatódik a meleg, napos idő, néhol záporokkal, majd este hidegfront közelíti meg térségünket. Kedden borongós időnk lesz szórványos záporokkal, majd ismét a napsütésé lesz a főszerep.

Eleinte keleten, délkeleten borongós lesz az idő, majd csökken a felhőzet. Délután elszórtan, előbb a Tiszántúlon alakulnak ki záporok, majd kora estétől északnyugat felől felhősödés kezdődik, és a nyugati határszélen is előfordul zápor, néhol zivatar. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél, zivatarok környezetében pedig erős széllökés is lehet. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 19, 23 fokot.

Napközben melegfront jellegű tünetek, fejfájás, koncentrációs zavarok, tompultság jelentkezhet, míg estétől hidegfronti hatásra erősödhetnek a reumás panaszok. Vérnyomás ingadozás is jelentkezhet. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat. A légszennyezettség növekszik, a nagyvárosokban elérheti az egészségügyi határértéket. A közlekedőket az erős napsütés zavarhatja elsősorban, de záporok környezetében a csúszós utak, zivataroknál erős széllökések is nehezíthetik a vezetést. Az UV közepes értéket ér el a déli órákban, az érzékeny bőrűek használjanak fényvédő krémet. A 20 fok körüli hőmérsékletek mellett napközben elegendő lesz egy kardigán, de reggel és este kabát is szükséges.

Kedden egy átvonuló hidegfront hatására észak felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de a déli országrészben még néhány órára kisüt a nap. Eső, zápor főként az északi megyékben és a Dunántúlon várható, de a nap folyamán a csapadékzóna lassan halad kelet, délkelet felé. Délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Fokozatosan északnyugatira fordul, a Dunántúlon helyenként megélénkül a szél. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökés is lehet. 16, 21 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szerdán a hidegfront kelet felé fokozatosan elhagyja térségünket. Az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de keleten még szórványosan kialakulnak záporok a változóan felhős égből. A nyugati országrészben megélénkül az északias szél. 16, 21 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön országszerte több órás napsütés, száraz, meleg idő várható. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Pénteken napközben csak kevés felhő lesz az égen, majd este északnyugat felől felhősödés kezdődik, és az északi megyékben elszórtan eső, zápor is kialakul. Megélénkül, helyenként megerősödik a délies szél. 20, 25 fokig melegszik a levegő.

Szombaton egy hidegfront hatására sokfelé várható eső, zápor az általában erősen felhős, borult időben. Helyenként zivatarok is kialakulnak. Elsősorban a déli megyékben lehet némi napsütésre számítani. Megélénkül az északnyugati szél. A Dunántúlon csupán 15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, míg keleten 20, 22 fokig melegszik a levegő.

Kövessen minket a Facebookon is!