Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 26. 15:24 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Kutyát, de mennyit?

Kutyát, de mennyit?
Hány kutyát vagy macskát lehet tartani egy többlakásos lakóépületben? Milyen törvény szabályozza ezt? Dönthet-e másként egy lakóközösség?

A 38/2006-os helyi önkormányzati rendelet szerint haszonállatot nem lehet több lakásos épületben tartani. Egy kutyát és véletlenszerű szaporulatát, azok elválasztásáig lehet, míg macskát és egyéb kedvtelésből tartott állatot összesen kettőt lehet tartani.

„A lakóközösség ettől csak szigorúbb szabályokat állapíthat meg, ugyanis ha ennél megengedőbb szabályokat állapít meg, akkor ellentétes a helyi rendelettel, ami nem megengedhető. Szigorúbb szabályokat annyiban állapíthat meg, hogy a társasház az SzMSz-ében két harmados szavazati aránnyal kimondhatja azt, hogy ebet, vagy macskát, vagy bármely egyéb állatot nem lehet tartani.” - nyilatkozta Dr. Nagy Andor az Általános Igazgatási Csoport vezetője.

Ha ezzel a döntéssel a lakók egy része nem ért egyet, akkor a kisebbségben maradt véleményét bíróság előtt lehet megtámadni. A szabályozással kapcsolatban megkerestünk egy közös képviselőt is, hogy mennyire egyszerű ezt betartatni.

„Ebben a házban ezt betartják, mindenki tartja magát ehhez a rendelethez. Ezt belevettük a házirendbe is, és ez szerint működik.” - mondta el Tukacs Nándor, közös képviselő.

Hajagos Józsefné egy négyemeletes házban lakik. Náluk is mindenki tisztában van azzal, mennyi állatot szabad tartani: „Csak egyet. Ez az egy van, ez a pici. Elég az.”

Júliustól érvénybe lép még a 41/2010-es kormányrendeletet is. Eszerint kutyát 10 négyzetméternél kisebb helyen, vagy négy méternél rövidebb láncon nem lehet tartani.

Kövessen minket a Facebookon is!