Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 26. 18:14 | Szerző/forrás: baon.hu

Izlandról jelentjük: egy kecskeméti kutató élménybeszámolója fotókkal!

Izlandról jelentjük: egy kecskeméti kutató élménybeszámolója fotókkal!
A kecskeméti Oppelt Csaba Reykjavíkban él és dolgozik. A kutatótól arról érdeklődtünk, milyen az élet a vulkánkitörés után Izlandon.

A középkori izlandi irodalmat tanulmányozó, idegenvezetéssel, múzeumi tárlatvezetéssel foglalkozó fiatalember saját fotóival illusztrálja az aktuális helyzetet. Szenvedélyes természetjáróként rendszeresen ellátogat ahhoz a gleccserhez, ahol a feléledt tűzhányó működik. Legutóbb szombaton fotózta a vulkánt.

Részlet Csaba leveléből: „Izlandon önkéntesek segítségével takarítják a vulkáni hamufelhö által érintett települések háztetőit, a keflavíki és reykjavíki repülőtér ideiglenes nem fogad vagy indít nagy utasszállító gépeket, azonban Akureyri nemzetközi repteréről, mely északon van, zavartalan a légiközlekedés.

  \"Ezt Ezt a fotót még márciusban, a vulkán első kitörésekor készítette Oppelt Csaba

A kitörés óta elöször tegnap (szombaton) Reykjavíkba is eljutott egy inkább ködhöz hasonlítható felhő. A város felett volt, de a levegö minőségét nem sokban befolyásolta, nem jobban, mint az autóforgalom egy átlagos napon. A szálló por mennyisége a méröállomások szerint jelenleg kiváló, azaz minimális. Maszkot nem hord senki a fövárosban, csakis a vulkán közelében látni ilyet.”

  \"Hamufelhő Hamufelhő a gleccser felett – Oppelt Csaba szombati felvétele

Csaba fotót is küldött a Baon kérésére. Elárulta azt is, hogy honlapunkat rendszeresen látogatja, főleg, amikor honvágya van. Az első fotót az első, márciusi vulkánkitörés alkalmával készítette. A másodikat pedig tegnap (szombaton) a gleccser lábánál.

Kövessen minket a Facebookon is!