Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 27. 10:36

Új arcot kapott a kamaszlány

Új arcot kapott a kamaszlány
Sajtótájékoztatón számoltak be egy rendkívüli sebészeti bravúrról hétfőn délután a kecskeméti megyei kórházban. A 16 éves Demeter Alexandra mindössze hét hónapos magzat volt, amikor az ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy a fej térfogatának felét kitevő hatalmas daganat nőtt ki a szemüregéből, az agyalapot érintve. Vállalva a koraszülést császármetszést alkalmaztak, és nyolc napos korában az Országos Idegsebészeti Intézetben életmentő beavatkozást hajtottak végre az újszülöttön.

A daganat eltávolítását követően az agyalapot a két szemhéj összevarrásával fedték. A műtét remekül sikerült: a rosszindulatú daganatot eltávolítva a beteg életben maradt. Mivel azonban a szemgödörben nem maradt szemgolyó, a természetes arccsontfejlődés visszamaradt Szandránál, és a bal szeme helyét egy mély, bőrrel fedett gödör foglalta el. Egészen két hónappal ezelőttig, amikor a budapesti dr. Balajthy Tibor plasztikai sebész és dr. Oberna Ferenc, a kecskeméti megyei kórház fej-nyak sebész főorvosa nyolc órás operációval gyakorlatilag újraformázta a kamaszlány arcát.

A cél az arcdeformitás megszüntetése volt. Ez után lehetett a szemgödör tartalmának a kitöltéséről gondoskodni, hogy az a gyógyulás után be tudjon fogadni egy műszemet. Mint azt Oberna főrovos a sajtótájékoztatón elmondta, a műtét során előnyben részesítették a saját csont használatát. A többszörösen összetett helyreállító műtétet több hónapig készítette elő a két szakember. A végleges eredmény megmutatkozásához ugyan fél-egy évre lesz szükség, Alexandra máris ragyog a boldogságtól. Igaz, az elmúlt 16 évről sem emleget rossz élményeket, kirekesztettséget. Inkább arról beszél, hogy családja: három bátyja, húga és szülei, valamint barátai, a vakok és gyengénlátok iskolájának tanulói és pedagógusai izgulnak érte és követik örömmel újjászületése minden mozzanatát.

Kövessen minket a Facebookon is!