Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 28. 05:24 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Szerdán délen, délkeleten számíthatunk esőre, záporokra, majd a délelőtt folyamán nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és újra előbújik a Nap. Keleten és a középső területeken növekedhet meg gyakrabban a gomolyfelhőzet, ott elszórtan zápor, az Alföldön akár egy-egy zivatar is előfordulhat. Az élénk északi szelet a Dunántúlon erős széllökések kísérhetik. Hajnalban 7-11°C-ig hűl a levegő, napközben 17 és 22°C között alakulnak a maximumok.

Csütörtökön tovább csökken a felhőzet keleten is, csak a fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést.A szél gyenge marad. A hajnali minimumok 3-8°C, a maximumok 19-23°C között alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán még gyenge hidegfronti hatás várható, fejfájás, levertség, szédülés, dekoncentráltság jelentkezhet az arra érzékenyeknél. Erősödhetnek reumatikus panaszaink, romolhat az asztmatikus betegséggel élők állapota. Amennyiben lehetőségünk nyílik, tartózkodjunk sokat a szabadban, ez mind közérzetünkre, mind kedvünkre jó hatással lehet. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és folyadékot!

Közlekedésmeterológia

Szerdán eleinte keleten és a középső területeken számíthatunk még záporokra, esőre, esetleg zivatarokra, így helyenként csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. A szelet helyenként erős széllökések kísérhetik, ez ronthatja a járművek menetstabilitását. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A hideg és az eső miatt az elmúlt héten országszerte alacsony volt a pollenterhelés, majd a hét vége felé a jó idő következtében ismét megemelkedett. Véget ért a mogyoró, az éger és a szil virágzása, lecsengőben van a nyáré, a juharé és a ciprus- és tiszafaféléké; csökkenő, de még jelentős koncentrációban van jelen a nyír, a fűz, a kőris és a gyertyán virágpora; erősödik a platán, a dió és a bükk, tetőzik a tölgy pollenszórása. A legtöbb állomáson még mindig a nyír virágporszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban, koncentrációjuk azonban már jelentősen. Csúcsidőszakában van a tölgy pollenszórása, kis mértékben csökkent a fűz, a kőris és a gyertyán virágporának koncentrációja. Hirtelen megindult a platán virágzása, ugyanakkor erősen lecsökkent a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége – nagyon magas vagy magas szintet már sehol sem mértek. A juhar és a nyár virágporának koncentrációja már csak néhány állomáson érte el a közepes szintet - szezonjuk végéhez közeledik. Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége.

Kövessen minket a Facebookon is!