Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. április 29. 05:17 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Csütörtökön tovább csökken a felhőzet keleten is, csak a fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést.A szél gyenge marad. A legmelegebb órákban a maximumok 19-24°C között alakulnak. Pénteken eleinte keleten várható több felhő, de ezek mennyisége a délutáni órákra tovább csökken, így továbbra is napsütéses, meleg, tavaszi idő várható.

Az éjszakai óráktól nyugat felől újabb felhők érkeznek. Északon megélénkülhet a déli szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali órákban 6-11°C, napközben 22-27°C valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön a magasabb légrétegekben már melegebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence fölé, emiatt az arra érzékenyeknél melegfronti hatás jelentkezhet. Aluszékonyabb, figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, valamint fokozódhatnak szív- és érrendszeri panaszaink. Amennyiben lehetőségünk nyílik, tartózkodjunk sokat a szabadban, ez mind közérzetünkre, mind kedvünkre jó hatással lehet. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és folyadékot!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön már nem kell csapadéktól nedves útszakaszoktól tartanunk, kedvező időjárási körülmények között utazhatunk. Helyenként megélénkülhet a légmozgás, ez némileg csökkentheti a járművek menetstabilitását. Közlekedjünk körültekintően, ügyelve magunkra és egymásra az utakon! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A hideg és az eső miatt az elmúlt héten országszerte alacsony volt a pollenterhelés, majd a hét vége felé a jó idő következtében ismét megemelkedett. Véget ért a mogyoró, az éger és a szil virágzása, lecsengőben van a nyáré, a juharé és a ciprus- és tiszafaféléké; csökkenő, de még jelentős koncentrációban van jelen a nyír, a fűz, a kőris és a gyertyán virágpora; erősödik a platán, a dió és a bükk, tetőzik a tölgy pollenszórása. A legtöbb állomáson még mindig a nyír virágporszemei voltak jelen legnagyobb mennyiségben a csapdákban, koncentrációjuk azonban már jelentősen. Csúcsidőszakában van a tölgy pollenszórása, kis mértékben csökkent a fűz, a kőris és a gyertyán virágporának koncentrációja. Hirtelen megindult a platán virágzása, ugyanakkor erősen lecsökkent a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége – nagyon magas vagy magas szintet már sehol sem mértek. A juhar és a nyár virágporának koncentrációja már csak néhány állomáson érte el a közepes szintet - szezonjuk végéhez közeledik. Emelkedett a légkörben az allergén gombaelemek mennyisége.

Kövessen minket a Facebookon is!