Július 23. kedd, Lenke
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium - Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Hírek, események 2010. május 5. 13:52 | Szerző/forrás: www.katolikus.hu

Napi Evangélium - Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.

Képgaléria
Napi Evangélium - Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen.

Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Jn 15,1-8


Elmélkedés:

A szőlőtőről és a vesszőkről szóló példabeszédben Jézus azt a kapcsolatot írja le, ami közte és tanítványai között áll fenn. Nem csupán fizikai kapcsolatról vagy közelségről van szó, hanem arról, hogy Jézus biztosítja az élethez szükséges erőt a benne hívők számára. Tehát benne hiszünk, belőle élünk, ő a reményünk forrása, ő tanít bennünket a szeretet gyakorlására, s általa kapcsolódunk a mennyei Atyához. Teljesen értelmetlen volna részünkről, ha megszakítanánk ezt az éltető kapcsolatot, mert akkor az örök életünk is veszélybe kerülne. Jézus hasonlata ugyanakkor rávilágít a tanítványok egymással való kapcsolatának alapjára: Krisztus által kapcsolódunk egymáshoz.
© Horváth István Sándor

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány