Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 6. 20:25

Készülnek a „hulladékturisták” a limlom akcióra

Képgaléria
Készülnek a „hulladékturisták” a limlom akcióra
A fényképező gép lehet a lakosság kezében a legjobb „fegyver” a kecskeméti limlom akcióra érkező „hulladékturisták” ellen – tanácsolták azon a sajtótájékoztatón, ahol a hétvégi hulladékgyűjtés részleteiről adtak tájékoztatást.

A hagyományos limlom-gyűjtő akcióra ugyanis nem csak a kecskeméti polgárok, hanem a guberálók is készülnek. A megjelenésükre sajnos bizonyosan számítani lehet.

        - Szabályos bandaharcok szoktak kialakulni egy-egy értékesebbnek látszó lomkupacnál – ismerte el a Kecskeméti Rendőrkapitányság képviselője a tájékoztatón. Szerencsére eddig, azaz az elmúlt években mindig „megálltak” ezek a bandaháborúk az éles szóváltás szintjén. Bár kétségtelen, hogy akár fizikai erővel is meg szeretnék tartani az utcára került holmikat a „hulladékturisták”.

           - A közterület felügyelők, a polgárőrök és a rendőrök fokozott akciója mellett zajlik majd a lomgyűjtés – nyugtatta meg ugyanakkor a kedélyeket Csíkos Imre, a Kecskeméti Közterület Felügyelet vezetője. Aki szerint fényképezőgéppel lehet harcolni a guberálók ellen. A későbbi szabálysértési eljáráshoz szükséges, bizonyító erejű fényképfelvétel készítéssel egy időben értesíteni kell a rendőrséget (107 vagy 112), illetve a VG Kft-t. A kihelyezett lomért ugyanis egészen az elszállításáig az ott élő ház és lakástulajdonosok, lakóközösségek felelnek.

         Péntek reggel 8 órától szombat este 20 óráig lehet kitenni a szokásosan használt hulladéktároló edényzetek mellé a lomokat. A határidő után kihelyezett limlomok illegális hulladéknak minősülnek, melyek elhelyezéséről a kihelyező (hulladéktulajdonos) köteles a saját költségén gondoskodni! Ezúttal sem lehet a lomban például hűtőszekrény, akkumulátor, vagy autógumi. Valamint nem tehetnek ki építési törmeléket, háztartási hulladékot, veszélyes anyagot, állati tetemet – sorolta Csongor Attila, a Kecskeméti Városgazdasági Kft. szemétszállítási részlegvezetője.

           Itt a lista, hogy mi lehet a lomok között. A háztartásokban felhalmozott nagy darabos szilárd hulladék, nagyobb méretű berendezési tárgy, bútor, háztartási berendezés és készülék, valamint rendeltetésszerű használatra már nem alkalmas egyéb lom.

         - Az akcióban csak azok vehetnek részt, akik egyébként is fizetnek a hulladékszállításért – figyelmeztetett König István, a KMJV Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztályának csoportvezetője. Ezért elképzelhető a „ráhordás”, azaz olyanok is visznek majd lomokat a területre, akik nem jogosultak erre.

           A limlom akció első üteme (május 7-8) helyszínei: a Nagykörúton belüli terület, a Hunyadiváros, a Szent István város, a Műkertváros, a Kossuthváros, Erzsébetváros, Muszáj, Szent László város, Rendőrfalu, Halasi úti zártkertek, Borbás, Kósa falu, Katonatelep, Árpádváros.

        A második ütemet a következő hétvégén, május 14-15-én rendezik. Helyszínei: Vacsiköz, Voelker és Dárdai telep, Miklovicsfalu Méntelek, Széchenyiváros, Villanegyed, Hollandfalu, Máriaváros, Petőfiváros, Szeleifalu, Hetényegyháza, Kadafalva, Matkó, Reptéri lakótelep, Kisfái, Szarkás, Külső Máriahegy, Kossuth és Törekvés telep.

           További információk: www. vg-kft.hu

                                                                                                                       N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!