Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 7. 18:22 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Kecskeméten készülnek Afganisztánra

Kecskeméten készülnek Afganisztánra
Magyarország teljes biztonságban van, legalábbis ami a szomszédos országokat illeti. Ha kockázat van, az csak a levegőből jöhet – ezt mondta a honvédelmi miniszter ma Kecskeméten. Szekeres Imre a magyar-amerikai légtérvédelmi gyakorlaton hangsúlyozta: emiatt van jelentősége az ilyen és ehhez hasonló, államok közötti együttműködésnek. Az is kiderült ma, hogy augusztus 7-én és 8-án lesz idén a Repülőnap, amelyre eddig 20 ország hadserege jelentkezett be.

Nem először voltak amerikai katonák Kecskeméten közös légtérvédelmi gyakorlaton. 2008-ban például New Orleansból jöttek. Most az Ohioi Nemzeti Gárda alakulata volt a vendég. Két héten át finomították azt az együttműködést, amit Afganisztánban élesben is el kell végezniük.

Magyarország biztonságban van. A hét szomszédos ország közül négy NATO tag, egy uniós ország, kettőnek pedig megállapodása van a békéről a NATO-val. Ha kockázat van, az csakis a levegőből jöhet - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Éppen ezért soha nem hiábavaló a felkészülés. A légvédelem stratégiai kérdés, ezért folyamatosan naprakésznek kell lennie a technikának és a személyi állománynak is. A mostani gyakorlat is ezt szolgálta. 111 amerikai és 350 magyar katona vett benne részt az adminisztrációs feladatoktól kezdve a légi harcok szimulálásáig. Mindkét ország a legfejlettebb eszközökkel, Gripenekkel, Mig-29-esekkel és F-16-osokkal vett részt a gyakorlatban, ami a kecskemétieknek maximum csak a hangosabb hétköznapokat jelentette, mégis méretében és fontosságában az egyik legkomolyabb próbatétel.

Ez az egyik legnagyobb együttműködés, ami valaha is kialakult egy amerikai állam és egy ország között – tájékoztatott el az USA nagykövete, aki hozzátette: az Egyesült Államok rendkívül büszke arra, hogy a magyar hadsereggel közösen dolgozhatnak a nemzetközi biztonság megteremtéséért. A gyakorlat zárónapján a honvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy augusztus 7-én és 8-án lesz a Repülőnap, amire eddig 20 ország jelezte részvételét. Láthatunk majd Szu-27-es, F-15-ös, F-16-os és F-18-as vadászrepülőgépeket, de újra itt lesz a C-17-es óriás szállító gép is.

Kövessen minket a Facebookon is!