Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 10. 05:45 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Időjárás-előrejelzés

Időjárás-előrejelzés
Hétfőn általában sok felhő lesz az égen, és elszórtan fordulnak elő záporok, zivatarok. A jövő héten a folytatásban is változékony májusi idő várható helyi záporokkal, időnként heves zivatarokkal.

Részletes időjárás

Hétfőn délelőtt eleinte változó felhőzet lesz a jellemző, majd nyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és főleg az északi és a nyugati területeken várható eső, záporeső, néhol zivatar. Délután jobbára erősen felhős lesz az ég az ország felett, elszórtan várható eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. Késő délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet csökkenése, a nyugati határszél mentén előbukkan a nap. Élénk, a Dunántúlon helyenként erős lesz a délnyugati szél. 18, 23 fokra számíthatunk.

Gyenge melegfronti hatás érvényesül a légkörben, amely fáradékonyságot, álmosságot okozhat, a reflexek tompulnak. Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen itt olvashat. A légszennyezettség minimális szinten van, a pollenkoncentráció magas értéket ér el, de a csapadékos helyeken átmeneti csökkenés következik be. Délelőtt még többnyire száraz utakra, kedvező feltételekre készülhetünk, csupán az erős napsütés lehet a déli megyékben zavaró. Délután azonban hirtelen alakulnak ki viharos széllökéssel kísért zivatarok. Az erős széllökések kedvezőtlenül befolyásolják a gépjárművek menetstabilitását. Az intenzív csapadék idején a látási- és útviszonyok átmenetileg jelentősen romlanak. Nyáriasan öltözhetünk, reggel egy vékony pulóver még jól jöhet, de napközben a hirtelen kialakuló zivatarok miatt esőkabátra lehet szükségünk. Az erős kifutószéllel kísért zivatarokban az esernyő használata körülményes lehet. A UV sugárzás a naposabb délnyugati megyékben rövid időre elérheti az erős fokozatot.

Kedden a nap első felében általában kevés lesz a felhő, jobbára napos időre van kilátás. Majd délután dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki záporeső, zivatar. Egy-egy intenzív zivatargócban felhőszakadás, szélvihar, jégeső is lehet. Megélénkül a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Szerdán általában erősen felhős égre lehet számítani, sokfelé fordul elő eső, záporeső, helyenként zivatar. Intenzív zivatargócok is képződnek, felhőszakadás, jégeső is lehetséges. Élénk lesz a délies szél. A maximum 18, 23 fok között valószínű.

Csütörtökön délelőtt jobbára napos időre van kilátás, majd délutántól sok gomolyfelhő képződik. Szórványosan fordul elő záporeső, heves zivatar, jégeső sem kizárt. A változó irányú gyenge légmozgás csak zivatarok környezetében fokozódik viharossá. Kora délután 20, 25 fok várható.

Pénteken a jobbára napos délelőtt után délután magasra tornyosulnak a gomolyfelhők, és sokfelé várható záporeső, zivatar. Elszórtan heves zivatarok is kialakulnak, szélvihar, jégeső, felhőszakadás kíséretében. többfelé megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet délután 18, 23 fok között tetőzik.

Szombaton általában napos idő várható, de délután megnövekszik a gomolyfelhőzet, és helyenként átfutó záporok fordulnak elő. Az délkeleti szél élénk lesz. A hőmérőkről jobbára 18, 23 fok közötti hőmérsékletek olvashatók le.

Kövessen minket a Facebookon is!