Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 12. 18:41

Csodaautót mutattak be Kecskeméten

Képgaléria
Csodaautót mutattak be Kecskeméten
Ki ne szeretne egy olyan autót, amelyik mindössze 1 liter benzint fogyaszt 1588 kilométeren? Kecskeméten már van ilyen: a prototípussal műszaki főiskolások vettek részt egy németországi versenyen.

Mielőtt azonban bárki is elrohanna valamelyik autószalonba az 1 litert fogyasztó verdáért, azonnal le kell hűtenünk a kedélyeket: a szivar alakú autót jó ideig nem lehet majd még megvásárolni. A Kecskeméti Főiskola GAMF karának mérnök hallgatói rakták össze a háromkerekű járművet. Azért, hogy a németországi Shell Eco-marathonon – ahol 22 ország csapatai versenyeztek – bemutassák. A kecskeméti autó új magyar rekordot ért el, amikor kiderült, hogy 1588 km/1 liter teljesítményre képes. Az eddigi rekord ezzel szemben „csupán” 282 kilométer volt Magyarországon. Az 1588 kilométeres teljesítménnyel a versenyben legjobb kelet-európai csapatként a benzines prototípus kategóriában 8. lett a kecskeméti csapat, míg a belsőégésű prototípus kategória összesített versenyében a 18. helyet szerezték meg.

        Szerda délután azonban nem csak ezt a fehér színű „autót” mutatták be a főiskolások az újságíróknak. Hanem azokat is, amelyek a Bosch által meghirdetett elektromobil versenyen Miskolcon indultak. Itt négy járművel vett részt a Kecskeméti Főiskola, illetve közreműködött egy kiskunfélegyházi középiskolával közös csapatban is. Ezen a versenyen a legjobb műszaki megoldás kategóriában szerezték meg az 1. és a 3. helyet.

       És még nincs vége: szintén a Bosch által meghirdetett pneumobil versenyen Egerben három járművel vett részt a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara. Ahol 15 felsőoktatási intézmény közül elnyerték a legeredményesebb felsőoktatási intézmény címét. Egerben a négy fő kategóriából kettőt megnyertek a GAMF Kar hallgatói: a gyorsasági és a gyorsulási futamon is elsőként végeztek.

                                                                                                                              N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!