Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 17. 15:36 | Szerző/forrás: [email protected]

A magyar kortárs képzőművészek élvonala Szegeden

Képgaléria
A magyar kortárs képzőművészek élvonala Szegeden
Huszonhat Kossuth- és Munkácsy-díjjal kitüntetett művész alkotása is szerepel a nagyközönség számára holnaptól látogatható XIII. Táblaképfestészeti Biennálé seregszemléjén a REÖK-ben. Vojnich Erzsébet nyerte a félmilliós fődíjat.

A magyar kortárs festészet reprezentációját, nyolcvankilenc festő százöt alkotását láthatják holnaptól a XIII. Táblaképfestészeti Biennálén az érdeklődők. A képzőművészek között idén kiemelkedő az állami elismeréssel kitüntetettek száma: huszonnégyen részesültek munkásságukért Munkácsy-díjban, hat művész pedig Kossuth-díjas. A nagy múlttal és hagyományokkal rendelkező tárlat még sosem mutatta be ilyen hitelesen a kortárs hazai festőművészetet.

 

Olyan országosan ismert és népszerű festők képeit csodálhatják meg a REÖK látogatói többek között, mint Konkoly Gyula, Szüts Miklós, feLugossy László, ef Zámbó István, Karátson Gábor, Keserü Ilona, Aknay János és Fehér László. Szegedi művészek is szép számmal képviseltetik magukat a seregszemlén: Henn László, Pataki Ferenc, Aranyi Sándor, Sejben Lajos mellett bekerült a friss Derkovits-ösztöndíjas, fiatal Kántor Ágnes is.

 

Idén is érkeztek díjfelajánlások a nívós biennáléra. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztálya 500.000 Ft-ot ajánlott fel fődíjként a zsűri által legjobbnak ítélt művész számára. A fődíjat Vojnich Erzsébet festőművész kapja. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának díját Földi Péter festőművész nyerte el. A Szegedi SZEFO Zrt. díjában Gáll Ádám festőművész részesül. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. felajánlott díját Kántor Ágnes festőművésznek ítélte a zsűri.

 

A nyár egyik legjelentősebb művészeti eseménye a közönség széles rétegeit becsábíthatja a REÖK-be, hiszen már második alkalommal rendezik meg a szegedi fesztiválszezon kiemelt rendezvényével, a Szabadtéri Játékokkal párhuzamosan, ráadásula fesztivál előadásaira szóló belépőjegyekkel ingyenesen látogatható a biennálé. 

 

A XIII. Táblaképfestészeti Biennálé egészen július 11-ig megtekinthető, a tárlatra szóló belépő 300 Ft-ba kerül. 

Kövessen minket a Facebookon is!