Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. május 27. 06:33

Irodaház lesz a kisizsáki iskolából

Képgaléria
Irodaház lesz a kisizsáki iskolából
Elkótyavetyélte az izsáki önkormányzat a kisizsáki iskolaépületet – vélik néhányan a településen. A két évtizede üresen álló épületet ugyanis nemrég eladták egy helyi vállalkozásnak.

Az 1927-28-ban, Klebersberg Kunó kultuszminisztersége idején épült, a kisizsáki templommal és a kocsmával átellenben lévő patinás iskolaépület több évtizede a települése egyik meghatározó ingatlanjának számít. Ezért is fájlalják a helyiek, hogy – szerintük – alacsony áron kelt el.

        - Nekem volt egy 110 négyzetméteres sátortetős házam, kicsivel arrébb, amit évekkel ezelőtt 2 millióért vettem – magyarázza Petrán Miklós a kocsmában. – Négy éve 4 millióért adtam el. Ez az iskolaépület azonban jóval nagyobb és ráadásul központi helyen fekszik.

       Korábban egyébként felmerült az is, hogy a társadalmi összefogással épült kisizsáki templommal szemben lévő épületet egyházi célra, illetve egyfajta ifjúsági központként lehetne hasznosítani. Ez azonban végül nem valósult meg.

        - Pedig ebben partner lett volna az önkormányzat, azonban sajnos nem jött össze – emlékezik Mondok József izsáki polgármester. - Most viszont az épületből a közúti áruszállítással, fuvarközvetítéssel és földmunkavégzéssel foglalkozó, Izsák-Kisizsáki Signum Alfa Sped Kft. központi irodaépületét alakítják majd ki. Ugyanitt lesz a dolgozók egy részének szállása is. A cég 8 millió forintért vette meg a lerobbant épületet.

        Két évvel ezelőtt már meghirdette az izsáki önkormányzat 7 millióért az iskolát, de nem volt rá vevő. Ezért is fogadták most örömmel a 8 milliós Signum Alfa ajánlatot.

        - Én azt gondolom, hogy az épület felújítás, illetve átalakítás jót tesz majd Kisiszáknak. Az elmúlt 20 évben ugyanis már semmilyen funkciója nem volt az iskolának, és meglehetősen szomorú képet festett a település központjában a lerobbant ház. Aminek állagmegóvására nem volt pénze az önkormányzatnak – véli Mondok József. 

                                                                                                                       N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!