Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 13. 21:38

Készülődő csiperósok

Készülődő csiperósok
Július 4-től 11-ig, egy héten át újra Kecskemét lesz öreg kontinensünk gyermekeinek fővárosa. A XI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozóra 25 országból csaknem kétezer fiatal érkezik. - Csoportjaink tavalyi viszontlátogatásai különösebb gond nélkül lezajlottak, s mint annyi éven át, most is elmondhattuk, hogy remek barátságok szövődtek a kecskeméti fiatalok és az őket vendégül látó, más országok gyermekei, családjai között – nyilatkozta lapunknak Farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke.

 - Egyedül Lettország nem tudta fogadni a fiataljainkat, mert megdöbbentő módon, a gazdasági krízis miatt olyan helyzetbe kerültek az érintett kinti családok, hogy még a villanyt is kikapcsolták otthonaikban. Úgy kárpótoltuk ezt a kecskeméti csoportunkat, hogy egy hetet az olasz tengerparton tölthettek.

- Most fordult elő először, hogy amikor májusban elosztottuk az érkező 37 külföldi csoportot, öt olyan kecskeméti közösség maradt, akiknek nem jutottak vendégek. Ugyanis több külföldi csapat mondta le az érkezését, keleti és nyugati egyaránt, anyagi gondokra hivatkozva.  

- A programok 90 százaléka már összeállt. Ismét remek produkciókat láthatnak az érdeklődők a főtéri színpadon. Érdekességként említeném, hogy ez alkalommal a fiatalok és a környezet kapcsolata kerül fókuszba a közös foglalkozásokon. Például műanyag palackokból készíthetnek - egy új eljárás segítségével - kerti díszeket, ülőkéket, köztéri hasznos alkotásokat a találkozó résztvevői, amiben ötletes egyetemisták lesznek segítségükre. Ez egy szédületes találmány, aminek titkait nem részletezhetem. Az esélyegyenlőségi napon szellemi fogyatékos zenekar is fellép, s lesznek olyan játékaink, amelyen megismerhetik a fiatalok, milyen lehet a vak ember élete.

- Rengeteg kézműves foglalkozás és egészségügyi program társul a fesztivál rendezvényeihez. Török fotókiállítás, japán dobparádé, magyar csengettyűzene és megannyi érdekesség részesei lehetnek külföldi vendégeink és a kecskeméti érdeklődők. A záró koncertet - a foci vb. miatt – július 10-én rendezzük, Rúzsa Magdi közreműködésével, aki hajdanán szintén csiperósként járt először Kecskeméten.

Kövessen minket a Facebookon is!