Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 14. 05:42 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Hétfőn zivatarok csökkentik a nagy meleget

Hétfőn zivatarok csökkentik a nagy meleget
A hőség csak lassan mérséklődik, a 30 fok feletti hőmérsékletek a jövő hét közepéig kitartanak. Hétfőtől nedvesebb és labilisabb légtömegek érkeznek,így az elkövetkező napokban többször alakulnak ki záporok, zivatarok.

Hétfőn gyakran  erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és eleinte északon és nyugaton, majd sokfelé alakul ki az ország területén záporeső, zivatar. Helyenként szélvihar kíséretében felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől csökken a felhőzet és megszűnik a csapadék. Az élénk délnyugati szél a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27, 32 fok között alakul, de északnyugaton 25 fok közelében marad.

A meleg- és hidegfrontra érzékenyek is panaszaik fokozódását tapasztalhatják. A hőség inkább csak északnyugaton mérséklődik. A fülledt idő megviseli a szervezetet, fáradékonyság, aluszékonyság, fejfájás jelentkezhet. Északnyugaton, északon mérséklődik a hőség. Az UV-sugárzás  igen erős lesz a kora délutáni órákban, ekkor lehetőleg vonuljunk árnyékba vagy légkondicionált helyre. Szellős, természetes anyagú ruhát viseljünk, napozáshoz elengedhetetlen a fényvédő krémek használata. Alapvetően kedvezőek lesznek a közlekedési feltételek, de az erős napsütés zavaró lehet, illetve a tompult reflexek miatt megnő a reakcióidő, növeljük a követési távolságot. Zivatarokban hirtelen lecsökken a látástávolság, a nedves utakon a féktávolság is nagyobb.

Kedden jobbára napos időjárás várható, délután több gomolyfelhő lesz az égen. Eleinte északkeleten fordul elő záporeső, majd csapadékra inkább csak az esti órákban van kilátás, akkor délnyugaton, délen erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és kialakulhat záporeső, heves zivatar. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 25, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szerdán általában erősen felhős lesz az ég, többfelé alakul ki zápor, zivatar. Felhőszakadásra, jégesőre is kell számítani. Megélénkül a déli szél. 24, 32 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökön gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elsősorban az északi és a nyugati megyékben várható záporeső, zivatar. Egy-egy intenzív zivatargóc is kialakul. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 33 fok között alakul.

Pénteken nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szél élénk lesz. Kora délután 23, 28 fok várható.

Szombaton a néhány órás napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé valószínű eső, zápor,  keleten esetleg zivatar. Megerősödik az északnyugati szél. 20, 25 fokra számíthatunk.

Kövessen minket a Facebookon is!