Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 16. 10:26

PORTA - KATOLIKUS MUNKACSOPORT: emléktáblát kapnak a meghurcolt ferences szerzetesek

Képgaléria
PORTA - KATOLIKUS MUNKACSOPORT: emléktáblát kapnak a meghurcolt ferences szerzetesek
60 éve történt, amikor az elnyomó államhatalom rátört az egyház elkötelezett szolgálóira, a magyarországi szerzetesrendekre.

Szétszórták, kirabolták a házakat, az értékeket, és a ferenceseket gettókba, különböző gyűjtőhelyekre hurcolták. A legdurvább körülmények között, éjszaka, állatszállító járműveken vitték őket. Úgy vélte ugyanis az akkori hatalom, hogy a nővérek és páterek munkájának korlátozásával, vagy felszámolásával a legnagyobb ellenségétől szabadul meg. Mindehhez már csak lejárató sajtókampányra, hamis bírósági perekre volt szükség. Ezek után a társadalom is lassacskán belenyugodott a történtekbe, és a nemzetközi közvélemény is abbahagyta a tiltakozásokat a méltánytalan és jogtipró akciókkal szemben.

A Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja a ferences imaközösség a templomi hívők közössége emléktábla állítását határozta el az elhurcolt kecskeméti szerzetesek emlékére. A tervek szerint az emlékhelyet a Hírös Hét idején, a Ferences Akadémia kapcsán, esetleg az évforduló napján, novemberben avatnák.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház