Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 18. 05:22 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Heves zivatarok pénteken, csapadékos idő a hétvégén

Heves zivatarok pénteken, csapadékos idő a hétvégén
Pénteken gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként keleten és délen egy-egy intenzívebb zivatargóc is kialakul, felhőszakadással, szélviharral, jégesővel. Megélénkül, a Kisalföldön megerősödik a délnyugati szél. A nyugati határszél mentén a nap második felében északnyugati szélirány is előfordul. Kora délután 24, 29 fok várható.

Kettős fronthatás érvényesül, fejfájás, fáradékonyság, kialavatlanság jelentkezhet. A pollenkoncentráció és a légszennyezettség is mérsékelt marad. A felhőzet miatt többnyire nem kell erős UV sugárzásra számítani, de a rövid napos időszakok alatt napozók fordítsanak figyelmet a védekezésre.
Pénteken az ország nagy részén még magasra emelkedik a hőmérséklet, nyáriasan öltözködhetünk. Vegyük azonban figyelembe, hogy zivatarokban hirtelen lecsökken a hőmérséklet, és a csapadék ellen védekezzünk esernyővel, esőkabáttal. Heves zivatarok alakulnak ki az ország területén, ezek környezetében viharos széllökésekre lehet számítani, ami kedvezőtlenül befolyásolja a gépjárművek menetstabilitását. Az intenzív csapadékban hirtelen lecsökken a látástávolság, a nedves, csúszós utakon megnövekszik a féktávolság, érdemes nagyobb követési távolságot tartani. 

Szombaton gyakran lesz erősen felhős, borult az ég, és sokfelé alakul ki eső, záporeső, helyenként  zivatar. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivaatrok is előfordulnak a.keleti és a  déli országrészben. Élénk lesz a nyugati szél. 21, 26 fokra számíthatunk.

Vasárnap az erősen felhős, borult ég mellett többfelé várható eső, záporeső. Keleten heves zivatarok kialakulására is számítani kell. Megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 25 fok között alakul, nyugaton várható a hűvösebb időjárás.

Hétfőn általában erősen felhős, borult lesz az ég. Eleinte keleten, majd nyugaton átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Sokfelé várható eső, záporeső, keleten esetleg zivatar. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. Kora délután 15, 22 fok várható, nyugaton lesz a hidegebb.

Kedden az általában erős felhős időben szórványosan várható eső, záporeső, keleten zivatarok. Az északnyugati szél viharos lesz. 13, 20 fokra számíthatunk.

Szerdán gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan várhatók záporok, zivatarok. Erős lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 22 fok között alakul.

Kövessen minket a Facebookon is!