Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 22. 10:58

Az önkormányzat és a Wojtyla-ház delegációja testvérvárosunkban, Wadowicében járt

Képgaléria
Az önkormányzat és a Wojtyla-ház delegációja testvérvárosunkban, Wadowicében járt
A kecskeméti delegáció, közöttük a Wojtyla Barátság Központ munkatársai is együtt ünnepelték a lengyelországi testvérvárossal, Wadowicével június 17. és 20. között az első demokratikus választás húsz éves évfordulóját. A jubileum alkalmából megrendezett ünnepségsorozatra a mintegy 20 ezer lelket számláló település valamennyi testvérvárosának küldöttségét meghívta. Képviselte magát XVI. Benedek szülővárosa, a bajor Marktl am Inn, az olasz Carpineto Romano, XIII. Leo, San Giovanni Rotondo, Pio atya, és Canale d’Agordo, I. János Pál szülővárosa. Kecskemétnek kiemelt szerep jutott, hiszen június 19-ére Magyar Napot hirdettek Wadowicében.

A város főtere zsúfolásig telt az érdeklődőkkel. A bográcsban gulyás főtt, mellette lángos és bor képviselte a magyar ízeket. A hírös város üdvözletét a delegáció vezetője, dr. Iványosi-Szabó András tolmácsolta. Az alpolgármester beszélt Kecskemét történeti, építészeti, turisztikai és gazdasági értékeiről, miközben minderről a kivetítőn képekben is ízelítőt kapott a népes közönség. Említést tett arról is, hogy a városban ma már nem csak a Wojtyla Barátság Központ, hanem a jeles pápáról elnevezett tér is viseli Wadowice nagy szülöttének nevét.

A Magyar Nap keretében fellépett az önkormányzat és a Wojtyla-ház küldötteivel együtt érkező Hírös Néptánctanoda Boróka csoportja, Csuma Sándor vezetésével. Műsorukat vastapssal köszönte meg a lengyel közönség.  

A kecskeméti delegáció négy napos látogatása során számos kegyhelyet látogatott meg, megtekintették a pápa szülőházát, gyermekkora helyszíneit, megkoszorúzták szobrát. A városházán Ewa Filipiak és munkatársai nagy szeretettel fogadták a küldöttséget. A polgármester asszony elmondta, hogy az 1990. májusában Lengyelországban megtartott első demokratikus választás emlékére minden évben megrendezik a Wadowicei Napokat, amikor kifejezetten a térség polgárainak szóló programokat szerveznek. Jó alkalom ez a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítésére is. Ennek keretében hirdették meg idén a Magyar Napokat, ezzel is kifejezve, hogy mennyire kedves számukra a kecskeméti kapcsolat. Wadowice polgármestere hangsúlyozta, hogy rendkívül nagyra tartja a Karol Wojtyla Barátság Központban folyó munkát. Tiszteletre és elismerésre méltónak találja, hogy sikerült felújítani a házat, és működtetni a rászorulók javára.

  • Szívből kívánom, hogy mindig jó emberek vegyenek körül benneteket, és minden úgy sikerüljön, ahogy azt szeretnétek! – fejezte ki jókívánságait a város nevében.

A kecskeméti delegációt fogadta Jakub Gil plébános is, akit személyes jó barátság fűzött II. János Pál pápához. A megbeszélésen szó volt arról is, hogy - ha a meghívásuk megérkezik Kalocsára és azt elfogadja a főpásztor - dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek vezetésével – várhatóan októberben, a pápa pontifikációjának évfordulóján – az egyházmegyei delegáció is ellátogat  látogat Wadowicébe, Karol Wojtyla atyánk  szülővárosába.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház