Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 4. 11:06

A PORTA IS AKTÍV SZEREPET VÁLLAL: űjabb egy évre kinyílik a Zöld Ernyő

A PORTA IS AKTÍV SZEREPET VÁLLAL: űjabb egy évre kinyílik a Zöld Ernyő
2009. szeptember 12-én indult a Zöld Ernyő névre keresztelt éves programsorozat, amelynek lebonyolítására mintegy 37 millió forint állt rendelkezésre. Az összeg jelentős részét KEOP pályázaton nyerte a projektgazda Kecskeméti Ifjúsági Otthon, az önerőt pedig a Bácsvíz Zrt. biztosította. A záró rendezvény június elején tett pontot a programsorozatra, amelynek frissen levont tapasztalatait ősztől már az új projektben hasznosíthatják a szervezők. A folytatáshoz ugyanis ezúttal 44 millió forint pályázati támogatást nyertek.

 

 

  • Nagyon sok gyereket és felnőttet mozgattak meg a programjaink az elmúlt tíz hónapban. Eközben városban működő cégek és szervezetek körében is egyre ismertebbé és kedveltebbé váltak a Zöld Ernyő rendezvényei, és az általa képviselt szellemiség. Szinte napról napra nőtt az érdeklődők és a velünk együttgondolkodók köre, vagyis sikerült bevezetni a köztudatba ezt a programot – foglalja össze a legfontosabb eredményeket Oláh Edit projektmenedzser. 
  • Ilyen előzményekkel már lesz mire építeni az új program őszi indításakor.
  • Nagyszerű lehetőség, hogy még egy évig folytathatjuk a megkezdett utat. A program összeállításakor természetesen figyelembe vesszük az előző évek tapasztalatait, és feltárjuk az új partnerekkel való együttműködési lehetőségeket. Nagy hangsúlyt szeretnénk helyezni például az Autómentes Világnapra, ami városi nagyrendezvényként valósul meg. Új partnerünkkel, a Kefag Zrt-vel közösen szervezzük meg októberben az Erdők Hetét, a Porta Egyesülettel és más civil egyesületekkel összefogva pedig a szeptemberi Takarítási Világnaphoz kapcsolódó programot. Reményeink szerint ezek a több éves múltra visszatekintő kezdeményezések most igazi városi szintű összefogássá duzzadhatnak.
  • Mekkora tömeget képes megszólítani egy ilyen következetesen felépített program?
  • Az első évben több mint 14 ezer főt sikerült úgymond aktívan elérnünk. Most ennél is nagyobb terveket szövünk, hiszen egyrészt több anyagi forrás áll rendelkezésünkre, másrészt pedig már van kire építeni, hiszen városszerte ismerik a Zöld Ernyő nevet. Új partnereink sorában üdvözölhetjük a Temostar Kft-t is, amely nem csak a pályázati önerőt biztosította, de a felvilágosító és szakmai programokba is bekapcsolódik. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a távfűtés modernizálásával és fejlesztésével megfizethető, környezettudatos szolgáltatást nyújtson. Idén az önerővel együtt összesen 46 millió forint, vagyis a tavalyinál 9 millióval több áll rendelkezésünkre. Ez lehetővé teszi, hogy ingyenes programjainkat az eddigieknél is több tartalommal töltsük meg.
  • Milyen témák élveznek prioritást?
  • Fontos szerepet szánunk a helyi termelőknek, biotermelőknek, a térségben termelt élelmiszereknek. Az ezzel kapcsolatos információkat szeretnénk egy adatbázisba összegyűjteni, és mindenki számára elérhetővé tenni. Kiemelt témáink között szerepel a Homokhátság vízutánpótlásának kérdése. Többek között arra keressük a választ, hogy miként érinti ez a probléma a jövőnket, a hétköznapjainkat. Idén is tervezünk nagyrendezvényeket, iskolai napokat, és vendégként jelen leszünk számos más témakörrel foglalkozó programon. A környezettudatossághoz kapcsolódó jeles napokon rendezvényeket és akciókat szervezünk, és továbbra is működtetjük az Ifjúsági Otthonban a Zöld Ernyő Klubot, mint információs pontot. Szeretnénk elérni, hogy minél többen jöjjenek, kérdezzenek, kérjenek segítséget környezetvédelmi, környezettudatos témákban. Gondolkodjunk együtt, vonjunk közösen „zöld ernyőt” Kecskemét fölé!

Kövessen minket a Facebookon is!