Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 15. 05:35 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Tartós marad a hőség az ország területén

Tartós marad a hőség az ország területén
Csütörtökön folytatódik a kánikula, csak helyenként enyhíti zápor, zivatar a meleget. A következő napokban hasonló időben lesz részünk. Tovább emelkedik a hőmérséklet, pénteken helyenként már 37, 38 fok sem kizárt.

Csütörtökön fokozódik a hőség. Túlnyomóan napos időre van kilátás, de délnyugaton, nyugaton és északkeleten időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elsősorban ezeken a vidékeken fordulhat elő hűsítő zápor, zivatar. Mérsékelt marad a légmozgás. 32, 37 fokra számíthatunk.

Bár front nincs felettünk, de a légkörben melegfront jellegű változások zajlanak, ezért figyelmetlenség, kialvatlanság, fáradékonyság jelentkezhet. A nagy meleg sokakat megvisel, ügyeljünk a megfelelő folyadék-utánpótlásra, fogyasszunk legalább 2,5-3 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet. Könnyű ételeket válasszunk, egészítsük ki az étrendet lédús gyümölcsökkel.  Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között eléri a nagyon erős fokozatot, lehetőleg ne ekkor napozzunk. Napozáskor használjunk magas faktorú fényvédő krémet. Ne feledjük, a leégési idő a tűző napon mindössze 10-20 perc! A déli órákban húzódjunk árnyékba, ha tehetjük, tartsunk pihenőt. A napon a tarkót ne hagyjuk szabadon, mert könnyen napszúrást kaphatunk, érdemes szalmakalapot viselni, de kissé megnedvesített törölközőt is csavarhatunk a fejünk köré. Az erős fény ellen óvjuk szemünket napszemüveggel. A légszennyezettség kissé emelkedik, a nagyvárosokban csúcsforgalom idején a szennyezőanyag-koncentráció elérheti közepes fokozatot. A pollenkoncentráció kissé emelkedik, az asztmában és allergiában szenvedők tüneteik erősödését tapasztalhatják. A nagy melegben viseljünk természetes anyagú, lenge, lehetőleg világos nyári ruhákat. Kerüljük a műszálas vagy szorosan a testre simuló ruhaféléket. Általában száraz utakra lehet számítani, de északkeleten és nyugaton zivatarok környezetében csúszós útszakaszok előfordulnak. A nagy melegben tompulnak a reflexek, érdemes nagyobb követési távolságot tartani. A járművek utastere gyorsan felhevül, gyermeket, állatot ne hagyjunk bezárva!

Pénteken a napos délelőttöt követően a déli óráktól helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet. Néhol, északkeleten elszórtan fordulhat elő frissítő zápor, zivatar. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 38 fok között alakul.

Szombaton jobbára napos idő várható, délután azonban több gomolyfelhő képződik, és főleg a nyugati és az északi megyékben elszórtan fordulnak elő zivatarok. A délkeleti szél mérsékelt lesz. Kora délután 32, 37 fok várható.

Vasárnap a napos időt gyakori gomolyfelhő-képződés zavarja meg, és szórványosan fordulnak elő záporok, zivatarok. Helyenként intenzív zivatargócok is képződnek, melyeket szélvihar, felhőszakadás, jégeső kísér. Megélénkül az északnyugati szél. 31, 36 fokra számíthatunk.

Hétfőn a napos időt gyakran zavarják meg magasra törő gomolyfelhők, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. Egy-egy intenzív zivatargóc is képződik. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul.

Kedden általában napos idő várható, de a délutáni órákban helyenként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan záporok, zivatarok fordulnak elő. A délkeleti szél mérsékelt lesz. Kora délután 31, 36 fok várható.

Kövessen minket a Facebookon is!