Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 16. 06:13 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Marad a kánikula, csak vasárnap lehet enyhülés

Marad a kánikula, csak vasárnap lehet enyhülés
Pénteken újabb forró napra ébredünk, de helyenként frissítő záporok, zivatarok is kialakulnak. A hőség csak vasárnap mérséklődik átmenetileg, ekkor egy hidegfront okoz némi felfrissülést.

Ma egy újabb forró nap áll előttünk. A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből a déli óráktól helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Főként a nyugati megyékben várható csapadék, de a keleti határszélen is kialakulhatnak záporok, zivatarok. A Dunántúlon mérsékelt lesz a délies szél, a Dunától keletre a keleti, északkeleti szél, de zivaatrokban megerősödik, viharossá fokozódik a szél. Heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, jégesővel kísérve. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 37 fok között alakul.

A közel egy hete tartó kánikula egyre jobban kimeríti a szervezetet, ami leginkább fáradékonyságban nyilvánul meg. Igyunk legalább napi 2,5-3 liter folyadékot, mindig legyen nálunk egy palack víz. Könnyen emészthető ételek együnk, ne terheljük emésztésünket. Szellős, természetes anyagú ruhákat viseljünk, szemünket napszemüveggel, bőrünket naptejjel védjük. A hőség ellen kalapot is viselhetünk. A közlekedési feltételek alapvetően kedvezőek lesznek, de a napsütés zavaró lesz. A hőségben tompulnak a reflexek, nő a reakció idő. Az utastér könnyen felforrósodik, ne hagyjuk őrizetlenül se gyermeket, se állatot az autóban. Zivatarokban viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást, illetve hirtelen romlanak a látásviszonyok.

Szombaton jobbára napos idő várható, délelőtt alig lesz felhő az égen, délután azonban gomolyfelhők képződnek. Zápor, zivatar elszórtan fordulhat elő, leginkább az északi és a nyugati határszéleken. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. Kora délután 32, 37 fok várható.

Vasárnap gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé várható záporeső, zivatar. Jégeső, felhőszakadás is többfelé kialakulhat. Megerősödik az északnyugati szél. 28, 33 fokra számíthatunk.

Hétfőn
a napos időt gyakran zavarják meg magasra törő gomolyfelhők, és szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Heves zivatarokra is számítani kell. Élénk lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Kedden
a többórás napsütés mellett északkeleten gyakran, máshol időnként erősen megnövekszik a felhőzet. Északkeleten többfelé, máshol elszórtan várható zápor, zivatar. A déli szél mérsékelt lesz. Kora délután 29, 34 fok várható.

Szerdán a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Megélénkül a déli szél. 30, 35 fokra számíthatunk.

Kövessen minket a Facebookon is!