Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 16. 08:56 | Szerző/forrás: baon.hu

Hogyan hűtsük le lakásunkat olcsón?

Képgaléria
Hogyan hűtsük le lakásunkat olcsón?
A légkondicionálók köztudottan nagy áramfogyasztók, ezért a használatuk mellett nem árt alkalmazni néhány trükköt, amivel csökkenteni tudjuk a villanyszámlánkat. A CNN Money összegyűjtött néhány hasznos tippet, amivel spórolni tudunk egy picit.

Az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy felkutatjuk a házban lévő hőforrásokat és ha módunkban áll, iktassuk ki őket. Ilyen hőtermelő eszközök többek közt az izzólámpák, a tápok, a tévé, a számítógép, a tűzhely és a mosogatógép.

Izzólámpa esetén használjuk az új típusú égőket, mert amellett, hogy sokkal kevesebb áramot fogyasztanak a régebbi típusú égőkkel szemben, kevesebb hőt is termelnek. Kis idő alatt behozzák az árukat.

A tévé, számítógép és sok más elektronikai eszközöket dugjuk kikapcsolható hosszabbítóba, és ha napközben nem használjuk őket, kapcsoljuk ki. Így még a készenléti üzemmódban sem fogyasztanak áramot és a lakást sem fűtik feleslegesen.

Mosogatógépet, tűzhelyet nem ajánlatos a legmelegebb órákban használni! Amennyiben lehetséges, használjunk mikrosütőt, vízmelegítőt, mert ezek kevesebb hőt termelnek.

Ajánlatos a légkondi hőérzékelőjének helyét is gondosan megtervezni! Napsütötte falon elhelyezett érzékelő többet mutat a valósnál és a műszaki eszközökből kiáramló hő is megzavarhatja a pontos működésben. Az eredmény ismételten a pénztárcánkra lesz hatással, mivel a mért magasabb hőmérséklet miatt a légkondi is tovább működik. Magát a légkondit is érdemes árnyékos helyre tenni, hogy ne melegítse fel a nap a hűtőrácsot.

Használjuk a jó öreg függőnyt is! Szakállas trükk, de még mindig hatásos: a nyugatra és délre néző ablakokat befüggönyözve kizárhatjuk a napsütést.

A szakértők szerint a lakás hűtésének költségét jelentősen csökkenthetjük a fenti tanácsok alkalmazásával.

Kövessen minket a Facebookon is!