Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 16. 10:04 | Szerző/forrás: www.ferencesek.hu

A HEGEDŰS CSODATEVŐ NÉGYSZÁZ ÉVE HUNYT EL

Képgaléria
A HEGEDŰS CSODATEVŐ NÉGYSZÁZ ÉVE HUNYT EL
A pasaréti ferences templom a rend szentjeinek arcképcsarnoka is. Az egyik freskó egy hegedűt tartó szerzeteset ábrázol. Ő Szolánói Ferenc, a sok száz ferences szent egyik legnépszerűbbike, aki 1610. július 14-én halt meg, vagyis éppen négyszáz esztendeje. Ő a ferences missziók védőszentje.

Miért a hegedű az attribútuma, vagyis különös ismertető jele? Mert művészi fokon játszott e hangszeren, és gyönyörű játékával elbűvölte a perui indiánokat, akik körében terjesztette a kereszténységet. Amíg nem sajátította el nyelvüket, muzsikával érttette meg velük az evangéliumi igazságokat.

Szolánói 1549-ben Spanyolországban született. Jezsuiták nevelték, de tizenhat évesen a ferences rendbe kérte felvételét. Felszentelése után elöljárói énektanítással bízták meg, mert kiváló zenész volt. 1583-ban a dögvész sújtotta vidékek fáradhatatlan látogatója és a betegek gondozója volt, hamarosan pedig Andalúzia apostolaként emlegették. Magas termete, csengő hangja, a Szentírás kiváló ismerete, valamint ferences eredetisége (utcán, táncteremben és színházban is kiválóan prédikált) a nép határtalan tiszteletét vívta ki. A személyét övező rajongás elől menekülve és missziós buzgalomtól vezérelve Dél-Amerikába kérte áthelyezését, és Peru apostola lett. Lankadatlan buzgalom jellemezte, ezreket keresztelt, gyógyított, prédikált a népnek. Az üldözött indiánok sokasága menekült hozzá. Mindenki Isten küldöttének tekintette. Még ma is nagy tisztelet övezi az Andokban azokat a helyeket, ahol a szent lakott, étkezett vagy éppen hegedült.

1595-ben a limai kolostor vezetését bíztak rá, melynek pompás barokk templomában az egyik oltár Árpád-házi Szent Erzsébetnek van dedikálva, Szent Izabella magyar királylány felirattal.

Szolánói utolsó éveiben mindenkit bámulatba ejtett csodáival, amelyekért az Újvilág csodatevője névvel illették. Egy másik nagy ferences szent, Bonaventúra ünnepén halt meg szentmise közben. Lima város tanácsa a nép sürgetésére pár év múlva a perui főváros védőszentjévé nyilvánította. Ő a ferences missziók védőszentje is. Missziós tevékenységének mérete Xavéri Szent Ferencéhez hasonlítható. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány