Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 16. 14:40 | Szerző/forrás: Wojtyla Ház/HVG

Ma negyvenhatan frissültek föl a Wojtyla Házban, a kánikukla-poklában

Képgaléria
Ma negyvenhatan frissültek föl  a Wojtyla Házban, a kánikukla-poklában
Púposodik az aszfalt, olvadnak a sínek, az embert pedig a hőguta kerülgeti. Piros riasztás van országszerte, pénteken és szombaton az eddigieknél is melegebb lesz, az áhított felfrissülés pedig várat magára. A vasárnap érkező hidegfront sem enyhít sokat a hőségen, kánikula várható a jövő héten is. De hogyan éljük túl a legforróbb napokat? A Karol Wojtyla Barátság központ krízis szolgálatánál ma negyvenhatan frissültek föl, pihentek meg....

Nemrég még attól tartottunk, hogy az idén nem lesz igazi nyár, most pedig igen tartósnak bizonyuló hőhullám kínozza egész Európát. A közel egy hete tartó hőség egyre jobban kimeríti az emberi szervezetet, fáradékonyak, kimerültek és ingerlékenyek vagyunk. A magas UV-sugárzás miatt pedig fokozott a leégés veszélye – akár tíz-tizenöt perc alatt rákvörösek lehetünk a tűző napon –, és egyre gyakoribbak a rosszullétek is. Budapesten az elmúlt napokban a napi átlagnál húsz százalékkal több riasztás érkezett az Országos Mentőszolgálathoz. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője szerint míg egy átlagos napon 350-400 riasztás fut be hozzájuk, ilyen forróságban könnyen eléri az ötszázat is a hívások száma. Mint mondta, főleg az idős, szívbeteg emberek viselik nehezen a nagy meleget, főleg hozzájuk hívják ki a mentőket.

Harmadfokú riasztás, azaz hőségriadó van érvényben, ami annyit jelent, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja a 25, 27  fokot is. A közel 40 fokos napi maximumok mellé 20 fok feletti éjszakai minimumok társulnak, így éjszaka sem frissül fel a levegő. A fülledtség pedig végzetes következményekkel is járhat. Az országos tisztiorvosi szolgálat adatai szerint a második riasztási fokozat idején általában 15, a harmadiknál 30 százalékkal nő a halálozások száma. Az ok éppúgy lehet baleset, mint a hőség okozta túlzott fizikai igénybevétel. A legveszélyeztetettebbek a magas vérnyomástól, keringési zavaroktól szenvedők, valamint a 65 év felettiek. De bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása is lehet a szédülés, amit az esetleges folyadékhiány még inkább felerősít, fokozva ezzel a  balesetveszélyt.

Noha jólesne már az enyhülés, érezhető javulás a következő napokban sem várható, sőt, nehéz napok várhatnak a frontérzékenyekre. Az előrejelzések szerint szombaton gyenge melegfronti hatás társul a forrósághoz. Így erősödhetnek a gyulladásos panaszok, nehézlégzés léphet fel, nő a reakcióidő, éppen ezért érdemes fokozottabban odafigyelni a közlekedésnél. Vasárnap egy gyenge hidegfront érkezik, de várhatóan nem sokat enyhít majd a forróságon. Főleg a szívbetegeket terheli ez a fronthatás, az ő szervezetüket már a tartós meleg is megviselte, ehhez társulnak még a hidegfronttal járó panaszok. Zivatarok környezetében az asztmás panaszok és a szélérzékeny fejfájósok tünetei erősödhetnek, valamint a csapadék közeledését a reumás fájdalmakkal küzdők is előre megérezhetik.

Statisztikai adatok alapján az emberek 78 százaléka érzékeny az időjárási folyamatokra, míg 30 százalékuknál kifejezetten életminőség-rontó tünetek jelentkeznek: fáj a fejük, émelyeg a gyomruk, bágyadtak és alulteljesítenek. A nők, mivel alkatilag érzékenyebbek és hormonháztartásuk bonyolultsága is jobban befolyásolja a vegetatív idegrendszerüket, gyakran már olyan gyenge időjárás-változásokat is megéreznek, amelyek a férfiaknál még semmilyen panaszt nem okoznak. Abban, hogy ki és milyen időjárási frontra érzékeny, a biotípusának és életkorának is nagy szerepe van.

Mi magyarok főleg a melegfrontra vagyunk érzékenyek. Szervezetünk fáradtsággal, ingerlékenységgel, koncentrációzavarral, fejfájással, álmatlansággal reagál erre a frontra, de ennél is komolyabb gondot okozhat az, hogy rosszabbodhat a krónikus betegségben szenvedők állapota, növekedhet a vérzékenység. A melegfront általában a megérkezése előtt okoz tüneteket, ellentétben a hidegfronttal. A hidegfrontra érzékenyek – több köztük a nő, mint a férfi – gyakran panaszkodnak álmosságra, szédülésre, fejfájásra. A fokozódó görcshajlam az oka, hogy ilyen időszakban megnövekedhet a szülések száma, de az epe- vese- és gyomorbetegek is számíthatnak görcsös rohamokra.

A tikkasztó hőségben a legfontosabb, hogy a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös helyen – a lakásokat éjjel szellőztessük át, nappalra csukjuk be az ablakokat, és sötétítsünk be –, ha tehetjük, minden nap töltsünk lnéhány órát légkondicionált helyiségben. Figyeljünk azonban arra, hogy a klimatizált viszonyok mellett is fogyasszunk a szokásosnál több folyadékot; mivel a klímaberendezések többségében nincs párásító, ezért hideg, de száraz levegővel tölti meg a teret, megfelelő folyadékpótlás nélkül így fennállhat a kiszáradás veszélye. Fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hiszen már két százalékos folyadékvesztésnél csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképességünk. A kiszáradás első jelei a fejfájás és a koncentrálóképesség csökkenése, ha ezt észleljük, azonnal igyunk valamit. Ne fogyasszunk azonban alkoholt és cukros, szénsavas italokat, az előbbiek ugyanis vizet vonnak el, az utóbbiak pedig – puffadást okozva – a légzést nehezíthetik.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház