Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 17. 06:14

Ma lesz a legmelegebb, vasárnap mérséklődik a kánikula

Ma lesz a legmelegebb, vasárnap mérséklődik a kánikula
Ma még többórás napsütésre van kilátás. Délután többfelé gomolyfelhők tornyosulnak és elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. A délutáni órákban helyenként a 37 fokot is eléri a hőmérséklet csúcsértéke. A hőség csak vasárnap mérséklődik átmenetileg, ekkor egy hidegfront okoz némi felfrissülést.

Ma délelőtt a keleti országrészben alig lesz felhő az égen. A nyugati, északnyugati megyékben gomolyfelhők zavarják meg a napsütést. Délután a napos időszakok mellett többfelé jelennek meg felhők az égen, a késő délutáni órákban elszórtan, főként azt északkeleti és nyugati határszél közelében záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 37 fok között alakul.

Gyenge melegfronti hatásra kell készülni. A frontra érzékenyeknél gyenge fejfájás is jelentkezhet.  Igyunk legalább napi 2,5-3 liter folyadékot, mindig legyen nálunk egy palack víz, így elkerülhetjük a kiszáradást. Könnyen emészthető ételek együnk, ne terheljük emésztésünket. Szellős, természetes anyagú ruhákat viseljünk, szemünket napszemüveggel, bőrünket naptejjel védjük. A hőség ellen kalapot is viselhetünk. A közlekedési feltételek alapvetően kedvezőek lesznek, de a napsütés zavaróan erős lesz. A hőségben tompulnak a reflexek, nő a reakció idő. Az utastér könnyen felforrósodik, ne hagyjuk őrizetlenül se gyermeket, se állatot az autóban. Zivatarokban viharos széllökések csökkenthetik a menetstabilitást, illetve hirtelen romlanak a látásviszonyok.

Vasárnap gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és a délelőtti órákban többfelé várható záporeső, zivatar. Jégeső, felhőszakadás is többfelé kialakulhat. Délután nyugat felől fokozatosan szakadozni kezd a felhőzet, inkább már csak a keleti megyékben kell záporokra, zivatarokra számítani. Megerősödik az északnyugati szél. 25, 31 fokra számíthatunk.

Hétfőn a napos időt gyakran zavarják meg magasra törő gomolyfelhők, és főként a keleti megyékben kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Heves zivatarokra is számítani kell. Élénk lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul.

Kedden a többórás napsütés mellett északkeleten gyakran, máshol időnként erősen megnövekszik a felhőzet. Északkeleten többfelé, máshol elszórtan várható zápor, zivatar. A szél mérsékelt lesz. Kora délután 28, 34 fok várható.

Szerdán a sok napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Mérsékelt lesz a déli szél. 29, 34 fokra számíthatunk.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett időnként gomolyfelhők tornyosulnak és elszórtan heves záporok, zivatarok alakulnak ki. A szél mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul.

Kövessen minket a Facebookon is!