Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 20. 09:16 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Óvoda a Polgármesteri Hivatalból?

Óvoda a Polgármesteri Hivatalból?
Az óvodai férőhelyek hiánya miatt idén újra rengeteg, közel százötven gyermek kérelmét kellett a fellebbezés után is elutasítania a kecskeméti önkormányzatnak. Egyes szülők kétségbeesésükben már azt fontolgatják: szeptemberben beviszik csemetéjüket „megőrzésre” a polgármesteri hivatalba.

Attila nagyon eleven srác. Szeret biciklizni, focizni, ha pedig kis időre megpihen, akkor a legókockákat bűvöli. A Széchenyivárosban lakó hároméves lurkó egyike annak a 143 gyermeknek, akinek szülei hiába nyújtottak be felülbírálati kérelmet az óvodai jelentkezés elutasítása után: a fellebbezés is eredménytelen volt. Édesanyja azóta is azon töpreng: hova tegye szeptembertől kisfiát?

– A Széchenyi sétányi Óvodába tartozunk körzetileg, oda is adtuk be a jelentkezést tavasszal. Helyhiányra hivatkozva elutasították, majd júniusban megtudtuk, hogy a fellebbezéssel sem sikerült bekerülnünk. Teljesen kétségbeestem. Férjemmel mindketten dolgozunk, én hirdetési értékesítőként minden nap, párom pultosként hetente négyszer. Szüleink Sopronban illetve Tápiószőlősön laknak, de egyébként sem tudnának vigyázni Attilára, hiszen ők sem nyugdíjasok. Senkire se tudnánk rábízni kisfiunkat. Körbekérdeztük a magánóvodákat, de átlagosan havi 35-45 ezer forintba kerülnek, ennyit pedig nem tudunk kifizetni.

– Nem engedhetem meg magamnak, hogy otthon maradjak, de nyilván a munkahelyemre se vihetem be a gyereket. Ilyen körülmények között még egy babát nem tudunk vállalni. El kellene válnunk, hogy hátrányos helyzetűek legyünk, akkor talán felvennék valahová Attilát...?

– Katasztrofális ez a helyzet – vázolja fel egyszuszra Szabóné Safranyik Dóra azt az ördögi kört, melybe sajnos évről-évre sok kisgyerekes szülő belekerül, és nem találja a kiutat. A széchenyivárosi anyuka azért nem adja fel: járja az önkormányzatot, telefonálgat, érdeklődik. Szeretné valamilyen módon kiharcolni, hogy Attila a bölcsőde után is közösségben maradhasson.

– Hogyan magyaráznám meg neki, hogy mostantól nem lehet gyerekek között? – kérdezi tanácstalanul, de aztán határozottan hozzáteszi:
– Már ott tartok, hogy ha nem sikerült megoldást találni a gyerek elhelyezésére, akkor szeptemberben kézen fogom Attilát, beviszem az önkormányzathoz, és rábízom az illetékesekre, mondván: négyre érte jövök, vigyázzanak rá!

Kecskeméten évek óta nagy gondot okoz az óvodai férőhelyek hiánya, főként a Széchenyivárosban és a belvárosban. Mint Sóvágó Katalintól, a polgármesteri hivatal intézményi osztályának vezetőjétől megtudtuk: idén a beiratkozás után az önkormányzat által működtetett ovik összesen 461 gyermek jelentkezését utasították el helyhiány miatt. A szülők (gondviselők) 325 felülbírálati kérelmet nyújtottak be. A fellebbezésekről a kérelmekben megfogalmazott indokok – család anyagi helyzete, az eltartott gyermekek száma, a munkahely megőrzése, a gyermekek felügyeletének megoldási lehetőségei stb. – mérlegelése után a jegyző, dr. Metzinger Éva döntött (nem pedig az óvodák). A felülbírálati kérelmek elbírálása után még további 182 gyermeket vettek fel.

– Az elutasító jegyzői határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. Jogszabálysértésre hivatkozással a határozat közléséről számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálatot lehet kérni – mondta el Sóvágó Katalin.

A férőhelyi problémák viszont idén javulhatnak. Várhatóan szeptember első hetében elkészül három új óvodai csoportszoba a Vörösmarty Mihály Általános Iskola földszintjén, ezekbe a csoportokba már fel is vették a gyerekeket. Múlt héten pedig arról döntött a kecskeméti közgyűlés, hogy új csoportszobával bővítik a katonatelepi Corvina óvodát, amely azonban helyileg a szomszédos Mathiász János Általános Iskola épületében lesz.

– A szülő gyermeke óvodai felvételét bármikor kérheti. Az újonnan jelentkező gyermekek fogadása az óvodai nevelési évben folyamatosan történik. A felvételről a nevelési év során az intézmény vezetője dönt. Amennyiben az óvodában bármely okból megüresedik egy férőhely, lehetőség van újabb gyermek felvételére. A szülőknek, gondviselőknek
azt javasoljuk, hogy folyamatosan érdeklődjenek az óvodáknál a férőhelyek alakulásáról – tanácsolta végül Sóvágó Katalin.

Kövessen minket a Facebookon is!