Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 21. 08:05 | Szerző/forrás: greenfo

Helikopterből lőtték ki a kilenc éves orrszarvút

Helikopterből lőtték ki a kilenc éves orrszarvút
Azonnali lépéseket sürgetnek a dél-afrikai természetvédelmi szakemberek miután idén már 136 rinocéroszt öltek meg orrvadászok. Ezúttal Johannesburg közelében ismét a szarváért végeztek egy nőstény orrszarvúval.

A támadók ezúttal nyugtatólövedéket tartalmazó fegyverekkel egy helikopterből lőtték ki a kilenc éves állatot. A szarváért leszálltak és gyorsan lefűrészelték, majd azonnal a magasba emelkedtek. Mindez csupán pár perc volt. Az állat halálát vagy a túl nagyadag altató okozta, vagy egyszerűen csak elvérzett. Mivel a közelben működött a nemzeti park saját repülőtere és gyaníthatóan onnan szálltak fel a gyilkosok helikopterei, így azt ideiglenesen bezárták. Ez azonban katasztrofálisan érinti a turizmust, mivel a Krugerdorp parknak évente csaknem 200 ezer látogatója van, akik szervezetten helikopterekkel és kisrepülőkkel érkeznek.

Mégis valamit tenni kell, mert az elmúlt évben a Dél-Afrikai Köztársaságban összesen 129 rinocéroszt öltek meg a szarváért. Ebben az évben már 136 szarv nélküli tetemet találtak a védett területeken – közölte Japie Mostert, a Krugerdorp rezervátum vezetője.

Egy héttel korábban egy másik nemzeti parkban sikerült rajtaütniük öt orrvadászon, akik állig felfegyverkezve két véres szarvval a kezükben próbáltak a területről kijutni. Wanda Mkutshulva, a dél-afrikai nemzeti parkok szervezetének szóvivője szerint azért ölnek meg egyre több állatot, mert a háttérben bűnszervezetektől érkeznek a megrendelések. A szarvnak a világon nagy értéke van, mert például a fekete kontinensen a hagyományos gyógyászat egyik legfontosabb eleme.

A zöldek becslései szerint ma Afrikában körülbelül 18 ezer fekete és fehér orrszarvú élhet, a hetvenes években a számuk még 65 ezer körül mozgott.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület