Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 23. 08:34 | Szerző/forrás: greenfo.hu

Bejelentették Európa első hulladék alapú bioetanol üzemét

Bejelentették Európa első hulladék alapú bioetanol üzemét
Európa első hulladék alapú bioetanol üzeme kezdheti meg működését 2012-ben, a beruházás mögött álló vállalat szerint.

Az Anglia északkeleti részén található Tees-völgybe tervezett üzem tervei tovább haladtak a megvalósítás felé, miután az INEOS Bio támogatást nyert a beruházáshoz. A 7,3 millió fontos támogatást a One North East ügynökség és az Energia és Klímaügyi Minisztérium közösen nyújtja a projekt számára. A beruházással körülbelül 40 új állandó- és 350 átmeneti munkahelyet hoznak létre.

Miután működésbe lép, az üzemet egy integrált biofinomítóvá szeretnék bővíteni, ahol 2015-től a fejlett bioenergia termelést korszerű hulladékgazdálkodással fogják kombinálni.

Az üzemet úgy tervezték, hogy évente 24.000 tonna szénmentes közlekedési üzemanyagot, és több mint 3 MW tiszta elektromosságot állítanak elő, az évente több mint 100.000 tonna biológiailag lebomló háztartási és ipari hulladékból.

Ezzel a mennyiséggel évente körülbelül 250.000 jármű bioüzemanyag- és 6000 háztartás elektromos fogyasztását elégíthetik ki. Peter Williams, az INEOS Bio elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a gyár lesz Európa első hulladék alapú bioetanol üzeme.

Kövessen minket a Facebookon is!