Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 27. 05:12 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Változékony hét elé nézünk

Változékony hét elé nézünk
Kedden és szerdán több fokkal marad el a legmagasabb nappali hőmérséklet az évszakos átlagtól, és gyakran szeles, felhős, csapadékos időre van kilátás. Lassan melegszik a levegő, és csütörtökön már 30 fokot is mérhetünk a délkeleti országrészben.

Részletes előrejelzés

Kedden eleinte keleten, északon borult időre van kilátás, elszórtan lehet eső, záporeső. Később a változó felhőzet mellett szinte mindenhol várható néhány órás napsütés is, de elszórtan előfordulnak záporok. Élénk lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Kettős fronthatás érvényesül a légkörben, ezért kialavatlanság, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység fordulhat elő. A levegő az átvonult hidegfrontnak köszönhetően tiszta, a légszennyezettség és a porkoncentráció minimális, ami jó hír a légúti betegségekben szenvedők számára. A pollenkoncentráció a csapadék jótékony hatása következtében  mérsékelt. A változékony idő miatt továbbra sem árt tavaszi kabát viselése a reggeli és esti órákban, bár nap közben már kevésbé lesz rá szükségünk. A szórványos csapadék miatt az esernyőket is érdemes kéznél tartani. Helyenként lehetnek még nedves útszakaszok, amelyeken jelentősen megnő a féktávolság. Csapadékban csökken a látástávolság is, a vizes ablaküvegen keresztül kevésbé jól látható az út. Főként a Dunántúl északi részén élénk oldalszélre is számítani kell, amely kedvezőtlenül befolyásolja a gépjátművek menetstabilitását.

Szerdán az északi és a keleti megyékben jobbára borult idő várható esővel, záporesővel, esetleg egy-egy zivatarral. Az ország többi vidékén a változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, és szórványosan záporok fordulnak elő. Élénk lesz a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Csütörtökön az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből ismét többfelé kell záporokra számítani, néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél mérsékelt lesz. 24, 29 fokra melegszik a levegő.

Pénteken egy gyenge hidegfront miatt eleinte még többfelé, később már csak a keleti országrészben kell záporra, néhol zivatarra számítanunk. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Szombaton országszerte derült idő várható, a napsütést csak az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet szakítja meg. Az északi szél mérsékelt lesz. 23, 28 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap jobbára napos idő várható, de délután helyenként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és néhol záporeső, zivatar kialakul. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 29, 34 fokra melegszik a levegő.

Kövessen minket a Facebookon is!