Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 27. 17:30 | Szerző/forrás: Hirös Index

DINAMIKUSAN FEJLESZT KECSKEMÉTEN A PHOENIX MECANO

DINAMIKUSAN FEJLESZT  KECSKEMÉTEN  A PHOENIX MECANO
Kecskemét máig legnagyobb vállalatának igazgatója Dr Nagy Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a 2009-ben 28 milliárd forint forgalmat bonyolító gyártó-vállalat az idén 50 százalékkal növelte a létszámát és ezzel párhuzamosan a 2010-es forgalma is árfolyamtól függően 43-44 milliárd között várható, ami 50 százalékkal haladja meg az előző évit. Részletek:


 


\'\'

A kecskeméti Phoenix Mecano hány gyár tevékenységét végzi?

A hagyományosnak mondható profitcentereink szerinti tagozódásban az alumíniumból, poliészterből és műanyagból készült műszerházak és műszer-tokozatok gyártását a Rose/Bopla végzi, a fólia tasztatúrák a Kundisch üzemünkben készülnek. A Rose Krieger –nél térelválasztó rendszerek és emelő berendezések készülnek. A műanyag fröccsöntő profitcenterünk részben a Rose/Bopla profitcenter részére gyárt műanyag házakat részben pedig a Dewert és a Datatel profitcentereknek készíti az elektromos ágyemelőkhöz illetve a körmagos transzformátorokhoz a műanyag alkatrészeket.
A körmagos transzformátor az  utóbbi időben vált kiemelkedő jelentőségűvé, ez a termék ugyanis a napelem rendszerek részét képezi.
A Motor/Trafó profitcenterben az elektromos ágyemelőkbe készülnek elektromos motorok és transzformátorok illetve a fent már említett körmagos transzformátorok a szolár felhasználásokba. Így összesen hét-nyolc gyár tevékenysége zajlik Kecskeméten a Phoenix Mecano keretein belül.

Hogyan alakult ki ilyen jelentős motor és transzformátorgyártás itt a kecskeméti gyárban?

A Dewert egységünknek korábban is gyártottunk transzformátorokat, így miután jelentős piaci igény jelent meg főként Németországban a házaknál letelepített solár technológiáknál a transzformátorokra, illetve nálunk már volt kultúrája a gyártásnak ezért jelentős átszervezésekkel ugyan de próbáljuk ezt a piacot is kielégíteni.

Az igény oka abban rejlik, hogy Németországban már jóval a válság előtt, kialakult az alternatív energia irányába való elmozdulás, így én azt gondolom, hogy ez a folyamat most ért be, hiszen szó szerint tömegesen telepítik az emberek a házaikra a napelemeket, amihez szükség van transzformátorokra.

Az utóbbi időben „slágerré” vált transzformátorgyártásról mit mondanak a számok?

A motor/transzformátor profitcenterben gyártott termék akkora volumenű lett, hogy az első év (2008) 5 millió eurós árbevételét az idén várhatóan megtízszerezzük.

Hogyan lehet lekezelni egy ekkora megrendelési volument?

Nagyon nehezen. Például a létszámunk a 2009 év végéhez képest több mint 400 fővel nőtt, így most a létszámunk 1400 fő. Jól mutatja például a létszámfejlesztés dinamikáját, hogy amíg 2009-ben az éves átlag foglalkoztatott létszámunk 937 fő volt, addig 2010-ben a várható átlag 1400 fő feletti szám lesz.

Mi magyarázza, hogy ezt a transzformátort itt gyártják az Alföld közepén?

Mint említettem a német piac megérett rá, az állam támogatja a lakosság energiatudatos fejlesztését és a Phoenix Mecano-nak pedig itt volt egy ilyen gyáregysége, amit lehetett fejleszteni.

Ez a termék ráadásul egy nehéz alkatrész, ami logisztikailag is fontos, hogy ne készüljön messze a felhasználási helyétől. Így elmondható, hogy egy kis szerencsével került az Alföld közepére a transzformátorgyártás.

Épül az új csarnok, mit kell tudni róla?

Az eredeti tervekben úgy terveztük, hogy a csarnok nem fog megtelni, de már látszik, hogy az újabb igények kapcsán, a csarnokban jóval több gép és több technológia kap majd helyet, mint azt korábban terveztük. A műszaki átadás szeptember végén fog megtörténni, majd a kapacitás felfutása az év végére várható. A tervezett magas-raktár a gyártási kapacitás biztos lekezelését fogja biztosítani.

Az elektronikai iparról elmondható, hogy bár nem áll még ott, mint 2008-ban, de mindenhol fejlődés figyelhető meg.

Sok fél-információ terjengett Kecskeméten, ami arról szólt, hogy az amerikai piacokon komoly veszteséget szenvedett el a cég, mi a valóság?

Ez valóban egy legenda lehet, mert nekem nincs tudomásom piacvesztésről, sőt 2009-elején az anyacég megvásárolta a régi konkurensét a szintén ágyemelő gyártással foglalkozó OKIN csoportot, így miután ők jelentős árbevételt realizáltak az elmúlt időben az amerikai piacokon cégünknek nemhogy csökkent volna, hanem jelentősen nőttek az eladásai a tengerentúlon is.

A Kecskeméten lévő munkaerővel kapcsolatban mit tud mondani?


Én úgy látom, hogy az elmúlt két év a foglalkoztatás tekintetében megtépázta Kecskemétet is, mint más városokat is. Az exportpiacokon való 20-30 százalékos visszaesés egy óriási szám, ami magyarázza a foglalkoztatás csökkenését. Országosan több tízezer és a munkaügyi hivatal jelentéseit látva Kecskeméten is közel 7-8000 munkahely szűnt meg. A kistérségben, pedig ez a szám lényegesen több. Ezek olyan munkahelyek voltak, ahol nagyon jól képzett szakmunkások dolgoztak, olyan munkások, akik akartak és szerettek dolgozni.


Miután a gazdaság így alakult, ezért egy jelentős munkaerő többlet van ma a kecskeméti munkaerő piacon. Mint foglalkoztató azt látom, hogy nagyon könnyű munkaerőt találni, sőt válogatni is lehet a munkaerő piacon. Ezzel párhuzamosan a bérverseny is jelentősen alábbhagyott mondjuk egy 5-6 évvel korábbi állapothoz képest, hiszen nagyon sok cégnél azért, hogy meg tudják őrizni a munkaerőt, bércsökkentést hajtottak végre.

A Phoenix Mecano nemhogy nem csökkentette, hanem növelni tudta a munkabéreket. Egy legutóbbi elemzésen a kollégáim kimutatták, hogy a fizikai munkakörben a 2008-as bérekhez képest mintegy 10 %-al nőttek a bérek a cégünknél.

A cégük forgalmáról mit lehet tudni?


Cégünk forgalma jelentősen nőni fog, hiszen 2009-ben a trafógyártással elértük, hogy gyakorlatilag nem csökkent a forgalmunk, ami az elektronikai piacon komoly dolog. Az idén viszont miután a többi profitcenter is kezd úgymond visszamászni arra a szintre, ahol volt, illetve a transzformátorgyártás tovább szárnyal, így az idei forgalmunk a tavalyi évnél
várhatóan 50 %-al lesz magasabb.

Valós számokban kifejezve 2009-es forgalmunk mintegy 99 millió euró volt, 2010-ben pedig 150 milliós árbevételt tervezünk, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ezzel párhuzamosan a profit is ilyen mértékben nő, hiszen a transzformátorgyártás nem jelentős profittermelő szegmens.  


Kövessen minket a Facebookon is!