Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 30. 09:07 | Szerző/forrás: baon.hu

Idénymunka: akkor szüret!

Idénymunka: akkor szüret!
Huszonkét uniós ország alkalmi munkavállalási jogszabályát nézték át azok a képviselők, akik kezdeményezték az augusztustól érvényes törvénymódosítást. Font Sándort, a szövegezők egyikét kérdeztük a változásokról.

Mintha nem ebben az országban élnének, de az is lehet, hogy vidéken sosem jártak azok az emberek, akik áprilisban az alkalmi munkára vonatkozó jogszabályokat módosították. Ez Font Sándor parlamenti képviselő véleménye, aki egyike volt az augusztustól bevezetendő törvénymódosítás kezdeményezőinek.

Hogy miért volt szükség a változásra? A politikus dióhéjban összefoglalta a problémákat: magas, mintegy 30 százalékos volt a bérre jutó közteher mértéke. Ez például Németországban 22 százalék, máshol ennél is kevesebb. Naponta kellett mindenkivel, minden alkalommal adatok sokaságát feltűntetve szerződést kötni, és ezeket az információkat jelenteni az APEH-nak. A szerződéseket a gazdának öt évig kellett megőriznie. Ráadásul a gazdáknak munkaegészségügyi vizsgálatra is el kellett küldenie a dolgozókat, akik után 3-3 ezer forintot fizethetett.

A változás lényege, hogy kizárólagos kedvezményt kapott a mezőgazdaság és a turisztika - mondja Font Sándor.

Ezen területen az alkalmi munkavállalók után - függetlenül attól, mennyi a bére - napi 500 forint járulékot kell fizetni, a bérre eső korábbi 30 százalék helyett. A korábbi 90 nap helyett most 120 napig lehet alkalmilag munkát vállalni egy évben. Fontos tudni, hogy a munkanélküli álláskeresési támogatása megmarad, azaz jól jár, ha például elszegődik szüretelni, amíg főállású munkához nem jut. A gazda annyi embert foglalkoztat, amennyit akar, nincs tiltva a hétvégi munkavégzés, mert a gyümölcs az vasárnap is érik.

  \"A A szüretelést is lényegesen könnyebben lehet megszervezni a jövőben

Más területeken, például az építőiparban, napi ezer forint a járulék. Ez is kedvező, mert pont 350 forinttal kevesebb, mintha a vállalkozó minimálbérest alkalmazna. Itt azonban csak 90 napot dolgozhat az alkalmi munkavállaló egy évben. Korlát a foglalkoztatottak létszámánál is van, erről bővebben a jogszabályban olvasható.

Az adott hónapban az alkalmazottak után a következő hónap 12-éig kell befizetni a járulékot. Aki 300 ezer forinttal tartozik 30 napon túl, az tovább nem foglalkoztathat alkalmi munkást.

Természetesen a feketemunkát továbbra is szigorúan bünteti a hatóság.

Nem kell a jelenléti ív és az orvosi

Augusztus 1-től nincs orvosi vizsgálat, papír alapú szerződés, jelenléti ívaláírás. Megmarad viszont az ügyfélkapus és a telefonos bejelentkezés, illetve az sms-ben történő adatküldés az APEH-nak. A munkaadónak a saját adószámát, a munkavállaló adóazonosítóját és TAJ illetve a foglalkoztatás kategóriáját (mezőgazdaság, turisztika vagy egyéb) illetve a munkanapok számát is be kell jelentenie az adóhivatalnak. Ha az alkalmi munkavállaló megbetegszik, reggel 8-10 óra között ki lehet jelenteni az illetőt.

Kövessen minket a Facebookon is!