Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 4. 18:44 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

75%-os energia megtakarítás a kecskeméti Mercedes gyárban

75%-os energia megtakarítás a kecskeméti Mercedes gyárban
Újabb mérföldkövéhez érkezett a Mercedes gyár építése. Szerdán összesen nyolc darab energiahatékony légtechnikai berendezést szereltek be, amelyek közel 300 ezer négyzetméternyi területet szellőztetnek majd. Ennek köszönhetően akár 75 százalékos energia megtakarítást is elérhetnek.

Ventilátor, hangcsillapító, hővisszaverő. Ezek a legfontosabb részei annak a légtechnikai berendezésnek, amelyet szerdán szereltek be a Mercedes gyár épületében. Ezek egyenként összesen 80 ezer köbméter levegőt tudnak megmozgatni óránként.

 „Gyakorlatilag minden olyan fontosabb termelési egységünkben, csarnokunkban, ezek a technikai berendezések beépítésre kerülnek, amelyek a legfontosabb lépcsőket jelentik a járműgyártás során. Itt például a legfontosabb a lakkozó üzem, a karosszéria üzem, és az összeszerelő üzem” – fogalmazott Markus Kuhnert az energiaellátó részlegért felelős munkatárs.

Ez itt például a ventilátor, az egész berendezés szíve, amely irányítja a levegő áramlását. Míg ez a másik az úgynevezett hőcserélő kerék, amely az elhasznált levegő hulladék hőjével melegíti fel az épületbe szállított friss levegőt. Ezzel akár 75 százalékos energia megtakarítást is lehet nyerni.

„A titok nyitja maga a speciális konstrukcióban rejlik, amelyben, olyan fúvókák, olyan eszközök vannak beépítve, amelyek egy olyan műszaki színvonalat képviselnek, amely gyakorlatilag most Magyarországon még egyedülálló” – nyilatkozta Martin Schäffer a SIEGLE + EPPLE Hungaria Kft. Ügyvezető igazgatója.

Érdekesség, hogy a hővisszanyerés alkalmazásával 864 darab A osztályos autó széndioxid mennyiségét spórolhatják meg évente.

Kövessen minket a Facebookon is!