Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 5. 09:45 | Szerző/forrás: www.kecskemetilapok.hu

Magyarok Országos Gyűlése Bösztörpusztán

Magyarok Országos Gyűlése Bösztörpusztán
Augusztus 13-15 között második alkalommal rendezik meg a Magyarok Országos Gyűlése elnevezésű programsorozatot a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán. A rendezvény keretében naponta nyílik lehetőség megismerkedni a hagyományos magyar öltözetekkel, viseletekkel.

Ha Téged is szíven ütött már messze földön járva egy váratlan felbukkanó tulipános motívum, vagy érezted azt, hogy belebújva egy igazi viseletbe, kinyílik a lelked, és más lesz a lépted, akkor Te is tudod, hogy a réges-régi „kollégák” sokkal többet tudtak égről és földről, mint azt sejthetnénk.

Nem áltatom magam, hogy az ő mesterségüket folytatni tudnánk, de a reánk hagyott kincseiket tiszta szívvel őrizzük és adjuk tovább – Nektek.

Számtalan helyen olvashatsz arról, hogy a régiek ruhái védelmet szolgáltak, hogy pontosan elmondták, ki az, aki viseli, és arról, hogy aki olvasni tud a motívumokban, az csillagokról, természetről, „odaátról” tanulhat sokat.

Nem hiszek ellenben abban, hogy csak az a jó, ami volt. A XXI. században élünk, és ezek a szimbólumok ugyanúgy „működnek” itt is és most is, ha egy vagány szabású ruhán mosolyognak vissza rád.

Tovább éljen ez a tudás – ezért dolgozunk.

Magyar alapanyagokat használunk, magyar műhelyekkel dolgozunk, ideértve Erdélyországot is. Vannak egészen kicsi műhelyeink, eldugott kis hegyi falvakban megbúvók, ahová szinte csak lovon jut el az ember, és vannak Európa-hírűek, melyekre a Váci utca környékén kószálva fedezhetsz fel.
Varrunk olyan ruhákat, amiben leugorhatsz a piacra, mondjuk – vasárnap, olyanokat, amelyekhez díszbe öltöztetheted már előre a szíved, és persze olyanokat is, amelyeket – jobb esetben – egy életben egyszer veszel fel.

Ráadásul a mi filozófiánk szerint a Nő nem 40-es méretnél végződik… szóval találsz nálunk 64-es méretű ruhákat is. Kifejezetten szeretünk lángosos néniből Anyakirálynőt varázsolni.

Mellesleg a férfiakat is emberszámba vesszük, varrunk Nekik is ezt-azt, még ha szerintük nem is a ruha teszi az Embert.

Szeretnénk ezt mind bemutatni Neked – ha csak egy-egy villanás erejéig.
Tánccal, népi tánccal, bűbájos fotókkal, mesebeli hangulattal…

A Magyarok Országos Gyűlésén minden nap öt órától:
Bariska Ibolya, Igéző, Gisztl Anna, Török Erzsébet, Rokolya, Szabó Gyula, és az ékszerművesek: Pölöskey Cecília virágékszerész, Rácz Erika ötvös népi iparművész ás Morvai Anett gyöngyhímző.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház