Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 5. 15:15 | Szerző/forrás: www.vg.hu

A nőknek elég lesz 40 év munka a nyugdíjhoz, a férfiakról még nem tárgyaltak

A nőknek elég lesz 40 év munka a nyugdíjhoz, a férfiakról még nem tárgyaltak
Nyugdíjba mehetnének negyven évi munka után, életkortól függetlenül a nők januártól a kormány tervei szerint. A döntés több tízezer nőt érinthet.

 Januártól negyven év munka után – életkortól függetlenül – nyugdíjba mehetnek a nők. „Ez több tízezer nőt érinthet és a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapják” – fogalmazott Iván László, a Fidesz nyugdíj- és idősügyi szakpolitikusa. A kormány már döntött erről, a parlament az őszi ülésszakon pedig szavaz az ügyben. A férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról azonban még nem tárgyalt az Orbán-kabinet. Az viszont biztos, hogy az előre hozott nyugdíjazás rendszerében alapvető változtatásokat a közeljövőben nem kíván tenni. „A nyugdíjak reálértéke nem fog romlani, a kormány megállítja a romlást” – szögezte le Iván László. Szerinte a Gyurcsány-korszak szocialista kormányai megélhetési válságba sodorták a nyugdíjasokat. Úgy látja: az MSZP-kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhetően évek óta csökken a nyugdíjak reálértéke, a nyugdíjas infláció mértéke évek óta meghaladja az átlagos pénzromlás mértékét, a megszorítások, áremelések és adóemelések fő vesztesei pedig a nyugdíjasok voltak.

Nem tudni azonban, hogy folytatják-e a nyugdíjkorrekciós programot, megőrzik-e a méltányossági nyugdíjemelést, 2011-től kifizetik-e a törvénybe foglalt nyugdíjprémiumot, és mi lesz a sorsa a nyugdíjkorhatár-emelésnek. Orbán Viktorminiszterelnök a kampányban határozott nemet mondott a korhatáremelésre, és úgy nyilatkozott: olyan nyugdíjrendszert örököltek az előző kormánytól, amely harminc évig fenntartható, működése drasztikus beavatkozást nem igényel. „Ha van egyéni számlavezetés, az emberek rendszeres tájékoztatásával, akkor tudják majd, hogy mire számíthatnak. Ha előbb megy valaki nyugdíjba, akkor a nyugdíja kevesebb lesz, ha később, akkor több. Ez a rugalmasság enyhítheti a korhatár emelésének kényszerét” – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

Kövessen minket a Facebookon is!