Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 5. 18:31 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

ÚJABB PORTA SIKER: HANGA ÓRÁT KAP AZ IZSÁKI REFORMÁTUS TEMPLOM TORONY

Képgaléria
ÚJABB PORTA SIKER: HANGA ÓRÁT KAP AZ IZSÁKI REFORMÁTUS TEMPLOM TORONY
Szeptember 24-re, a Sárfehér Napokra a pontos időt már az izsáki Református Templom tornyáról is bárki leolvashatja, hiszen akkorra készíti el a Hanga Műhely újabb alkotását, ami felajánlásokból, adományokból díszeleghet ismét a protestáns templomon. A munka szervezését Frankó János fölkérésére a Porta Egyesület Óraköre végzi.

A toronyóra története igazán impozáns, hiszen Nagy Árpád tiszteletes szerint az idősebb generáció még emlékszik, hogy több mint 50 éve valamilyen szerkezet mutatta az időt Izsákon a református hívek számára, de azt hogy mikor és hogyan tűnt el az idő múlását szimbolizáló szerkezet, arra senki sem emlékszik.

Mindenesetre az új készülék megszületésének ötlete sem mindennapos, hiszen körülbelül 2 hónappal ezelőtt Frankó János helyi lakos egy tárgyalásra igyekezett, és amikor az izsáki égre tekintett, csak akkor észlelte, - több év után – hogy a helyi Református Templom tornyáról semmilyen időre vonatkozó információt nem tud leolvasni. Ekkor döntött úgy, hogy márpedig az izsáki Református Templomnak lesz toronyórája és akkora felajánlással élt, hogy a szándék realitást szült. Erről az elhatározásról - a Porta Egyesület Óraköre bevonásával,  a szervezet segítségét is kérve - írásos egyezmény is született a nyilvánosság előtt, csütörtökön sajtótájékoztató keretein belül, ahol Hanga Zsolt és Frankó János megállapodtak a mű elkészültéről.

Frankó hangsúlyozta, hogy ez egy összefogás- és nem csak az ő egyéni felajánlásának az eredménye, viszont a toronyóra pontos összegét nem árulta el a nyilvánosság előtt, mert véleménye szerint nem az összeg, hanem a szándék a fontos. A sajtótájékoztatóra Hanga Zsolt sem érkezett üres kézzel, hiszen a nyilvánosság elé tárta a szeptember 24-re elkészülő toronyóra két mutatóját is. Az időszerkezet elkészültének dátuma sem a véletlen műve, hiszen ekkor kezdődnek Izsákon a Sárfehér Napok.       

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház