Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 6. 09:10 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Magyar- ukrán természetvédelmi területet szeretnének Kárpátalján

Magyar- ukrán természetvédelmi területet szeretnének Kárpátalján
Kárpátalján azt szeretnék, ha közös tájvédelmi területben egyesülnének a szomszédos magyarországi és kárpátaljai természetvédelmi térségek – írta az ungvári Kárpáti Igaz Szó.

Az újság interjút közölt Andrij Pogorelovval, a Kárpátalja megyei környezetvédelmi főosztály vezetőjével annak kapcsán, hogy a megyei tanács (közgyűlés) legutóbbi ülésszakán természetvédelmi területté nyilvánította a régió egyes síkvidéki részeit. A szakember erről a döntésről elmondta, hogy a kárpátaljai természetvédelmi területek növelését egy 2013-ig szóló program keretében folyamatosan hajtják végre.

Pogorelov közölte: ezúttal a Nagyszőlősi járásban lévő 37,4 hektáros Egresre, a 25 hektáron elterülő Ardóra, illetve a Kaszonyi-hegyre és a Szilasra terjesztették ki az állami felügyeletet. A két utóbbi közül az első kilenc hektárt, a Beregszászi Erdőgazdaság területén lévő pedig 75,5 hektárt ölel fel, s ezzel együtt Kárpátalja összterületének immár 13,4 százaléka esik védelem alá.

A szakember kifejtette, hogy a négy új, védetté nyilvánított területen számos ritka és veszélyeztetett fafaj és egyéb növény található. Mint mondta, az összesen 146,9 hektár kiterjedésű, rendkívül szép területen előzetesen alaposan felmérték a természeti értékeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy mindenképp meg kell óvni az eltűnéstől a kihalás fenyegette ottani növényeket és más élőlényeket.

A főosztályvezető úgy vélte, hogy egészében véve nem jelentős a szóban forgó területek nagysága, de a tudomány, a botanika számára felbecsülhetetlen kincseket rejtenek. Szerinte a Tisza-mente egykori gazdag élővilágából már csak ezek az apró szigetek maradtak meg, amelyek rezervátummá nyilvánítása a legutolsó percben történt meg.

A szomszédos országokkal folytatott együttműködésről szólva Pogorelov kiemelte: a magyarországi kollégákkal való együttműködés nélkül a kárpátaljai szakemberek munkája elképzelhetetlen. A Kaszonyi-hegy például átnyúlik a határ túloldalára, ahol már korábban kialakítottak egy tájvédelmi egységet. „Éppen ezért úgy véljük, hogy ez a térség az ukrajnai és a nemzetközi természetvédelem integrációjának egyik gócpontja lehet. Terveink szerint a magyarországi és a kárpátaljai védett területeket egységesítenénk egy közös tájvédelmi területté” – mutatott rá.

Az irányítása alá tartozó hivatal jövő terveiről szólva a szakember elmondta: már elkészült a tervdokumentáció öt különálló, összesen 554,5 hektárnyi mocsaras terület védelem alá helyezéséről, s kidolgozás alatt áll a kárpátaljai ősbükkösök világörökséggé nyilvánításának terve. A környezetvédelmi főosztály szándékában áll két, Romániával és Magyarországgal közös tájvédelmi körzet kialakítása is.

Kövessen minket a Facebookon is!