Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 6. 10:00 | Szerző/forrás: [email protected]

Dr. Csábi Bettina: Csak eszek és eszek...

Dr. Csábi Bettina: Csak eszek és eszek...
Egyik falat, másik falat, közben lemegy a műsor a TV-ben, és én még mindig eszek. Sebaj, kapcsolok máshová. Ismerős? Pedig már nem is vagyok éhes, sőt, alig tudok felállni. Degeszre ettem magam.

 Miért esszük túl magunkat?

Nincs a testünkben azonnali visszajelzésre képes mechanizmus, ami tudatná a szervezetünkkel, hogy elég tápanyagot kapott. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy az étel annyira megemésztődjék, hogy elegendő glükóz a véráramba kerüljön. Tehát nem szabad addig enni, amíg jól nem lakunk.

Hogy előzzük meg a túlevést?

Készítsük el az ételeket időben, és mérjük ki az adagokat.

 A kiporciózott ételadag lehetővé teszi, hogy akkor együnk, amikor csak akarunk, ráadásul a pontos kalóriaérték betartásával. Sokan gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl kevés kalóriát fogyasztanak. A kalória drasztikus csökkentése elvileg fogyáshoz vezet, mégsem ez a legokosabb módszer, hiszen nem az a lényeg, hogy a mérleg mit mutat, hanem az, hogy hogyan nézünk ki, és hogy érezzük magunkat. A megfelelő mennyiségű evés a pszichológiai éhséget is csillapítja, valamint megfelelő energiaszintünket is biztosítja.

Minimum napi háromszor normál adagokat, vagy négy-ötször kisebb adagokat tegyünk a tányérunkra!

De természetesen ne 5-ször nagy adagot együnk, hanem osszuk el 5 felé az ételmennyiséget.

Vezessünk naplót

Első hallásra egy picit talán túlzásnak tűnik, hogy napi szinten lejegyezzünk mindent, amit megeszünk, de ha jól belegondolunk, nem vesz el többet öt percnél az, hogy leírjuk, mit ettünk, mennyit. Az értéke abban rejlik, hogy meg tudjuk találni a sikerünk vagy a sikertelenségünk okát. Ha nem vezetünk naplót, akkor elég nehéz feladat lesz észben tartanunk, mennyi kalóriát vittünk be, és mennyit mozogtunk. Erre azért van leginkább szükség, mert vannak, akik egész nap csipegetnek a kijelölt étkezések mellett, mégis komolyan gondolják, hogy ők a víztől is híznak. Ha meglátjuk, hogy mennyit és mit eszünk, akkor könnyebben tudunk a kijelölt úton maradni.

Távol maradni

Amikor a konyhában vagyok, csak úgy kinyitom a hűtőt, és kiveszek pár falatot. Inkább menjünk ki a szabadba, különösen este javaslom, mert ez az idő kritikus az akaraterő szempontjából.

Kis tányér, villával enni, megfelelő, tápanyagban gazdag étkezés

Az első két dolog világos. A tápanyag alatt nem a kalóriát értem, hanem a minőségi étkezést. Javaslom a céloknak megfelelő táplálkozás felállítását-súlytartás, fogyás, izomnövekedés. Egyikhez sem az „üres kalóriákon” keresztül  vezet az út. Javaslom az álomdiéta termékek kipróbálást, mert a hosszú távú sikerhez igenis érezni  kell  a kedvenc ételeink megszokottízét ésillatát! Valamennyi álomdiéta ételünk, tésztánk és desszertünk csökkentett szénhidráttartalmú, magas rosttartalmú lisztkeverék felhasználásával, hagyományos ízvilággal készül. Ez pedig fontos azért, hogy ne add fel ismét!

Kövessen minket a Facebookon is!