Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 11. 13:03

Postázzák az ajánlószelvényeket

Postázzák az ajánlószelvényeket
Jövő hétfőtől kapják kézhez a választók az önkormányzati választásokkal kapcsolatos ajánlószelvényeket. A választói névjegyzéket szerdától lehet megtekinteni a kecskeméti polgármesteri hivatalban.

A Helyi Választási Iroda (HVI) tájékoztatása szerint a választói névjegyzéket augusztus 18-tól 22-ig teszik közszemélre a kecskeméti polgármesteri hivatal földszinti 4-es számú helyiségében. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődők számára a lehetőség szombaton és vasárnap is – 16 óráig – adott.

A névjegyzékből való kihagyás, törlés vagy a névjegyzékbe történő felvétel miatt szintén ez idő alatt lehet kifogást benyújtani dr. Metzinger Évához, a HVI vezetőjéhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hibajavításra később nincs lehetőség. A HVI vezetője október 1-én 16 órakor zárja le a névjegyzéket, addig észrevételt lehet tenni. Az esetleges hibát kijavítják, de akkor már kifogásra és fellebbezésre nincs mód.

A választók hétfőtől – augusztus 16-tól – kézhez kapják a névjegyzékbe vételükről szóló  értesítőt és az ajánlószelvényeket. A kecskemétiek – más településektől eltérően – három helyett csak két ajánlószelvényt kapnak, polgármesterjelöltre, illetve képviselőjelöltre. Ennek oka, hogy a megyeszékhelyek választói megyei listát nem ajánlhatnak és arra nem is szavazhatnak.

Az ajánlószelvényt az ajánló jelenlétében bárki kitöltheti, de aláírnia személyesen az ajánló választónak kell.

A választók csak olyan jelöltet ajánlhatnak, aki a lakóhelyük szerinti kerületben indul a választásokon. A szelvény kitöltésénél fontos, hogy több jelölő szervezet közös jelöltje esetén valamennyi szervezet nevét fel kell tüntetni.

Polgármester jelöléséhez legalább 2000 ajánlószelvény szükséges, képviselőjelölt állításához pedig az adott egyéni választókerület választópolgárai 1 százalékának ajánlása kell. Kecskeméten 15 egyéni választókerület alakult ki, az egyes kerületekben szükséges ajánlások számát a HVI a névjegyzék elkészítését követően teszi közzé.

Az ajánlószelvények benyújtásának határideje szeptember 3. 16 óra.

A jogszabály szerint nem gyűjthető ajánlószelvény egyebek között a munkahelyeken vagy munkavégzés közben, tömegközlekedési eszközön, állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben.

A szavazókörök szavazatszámláló bizottságainak (SZSZB) választott tagjait Kecskemét közgyűlése március 18-án megválasztotta. A Helyi Választási Bizottság (HVB) választott tagjait a közgyűlés augusztus 16-án, hétfőn választja meg. A bizottságokba további egy-egy tagot delegálnak majd a képviselőjelöltet, polgármester-jelöltet állító szervezetek és a független jelöltek.

A HVI Választási Információs Szolgálatot működtet, amelynek elérhetőségei:

  • Névjegyzékek vezetése, igazolások kiadása, mozgóurna igénylés: Kecskemét, Kossuth tér 1. földszint 4., telefon: 513-588 vagy 513-513/2317-es mellék.
  • Jogi információ, HVB, SZSZB delegált tagjainak fogadása, eskütétel, oktatások szervezése: Kecskemét, Kossuth tér 1. I. em. 52. illetve I. em. 49. tel: 512-256, 513-529

A helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek 2010. október 3-ra kitűzött választásával kapcsolatos hivatalos tájékoztató teljes terjedelmében olvasható a témában folyamatosan frissülő  www.kecskemet.hu honlapon.

Kövessen minket a Facebookon is!