Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 14. 06:26 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Hőség és zivatarok a hétvégén

Hőség és zivatarok a hétvégén
Ma is marad a kánikula, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. A délkeleti országrészben 35 fokig melegszik a levegő, a déli órákban erős lesz az UV sugárzás. Vasárnap is marad a meleg idő, elszórtan zivatarokkal.

Részletes előrejelzés

Ma eleinte még többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra, de később felszakadozik a felhőzet. Sok napsütésre van kilátás az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak néhol alakulhat ki frissítő zápor, esetleg zivatar. Mérsékelt lesz a légmozgás, kánikulára 30, 35 fokra számíthatunk.

Kettős fronthatásra kell számítani. A frontra érzékenyeknél fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet.  A déli órákban húzódjunk árnyékba, mert erős lesz az UV sugárzás, könnyen leéghetünk. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket, viseljünk könnyű nyári kalapot és napszemüveget. Általában kedvezőek lesznek a közlekedési feltételek, de helyenként nedves útburkolatra kell számítani. Zivatarok környezetében gyorsan romlanak a látási viszonyok. A derültebb tájakon zavaróan erős lesz a napsütés, vezetésnél viseljünk napszemüveget. Az utastér gyorsan felforrósodik, se gyermeket, se állatot ne hagyjunk őrizetlenül az autóban. A pollenkoncentráció emelkedik, egyre nagyobb számban lesznek jelen a levegőben a rendkívül allergén üröm és parlagfű pollenjei.

Vasárnap a nap első felében még többfelé várható zápor, zivatar, majd csökken a felhőzet és több órára kisüt a nap. A délutáni órákban főként az északi és keleti megyékben lehetnek még heves záporok, zivatarok. Megélénkül a délnyugati szél. Kora délután 29, 34 fok várható.

Hétfőn eleinte többfelé megnövekszik a felhőzet, főként a középső és keleti megyékben várható záporeső, zivatar. Helyenként heves zivatarok is lehetnek. Később nyugat felől felszakadozik a felhőzet, és több órára kisüt a nap. A nyugati szél mérsékelt lesz. 28, 33 fokra számíthatunk.

Kedden délelőtt országszerte sok lesz a felhő az égen, a keleti megyékben záporok, zivatarok alakulnak ki. Napközben nyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet és a Dunántúlon hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Keleten, északkeleten további záporok, zivatarok várhatók. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul.

Szerdán a változóan felhős ég mellett az országban több órára kisüt a nap. A délutáni órákban elsősorban nyugaton számíthatunk futó záporokra. A déli szél mérsékelt lesz. Kora délután 25, 30 fok várható.

Csütörtökön a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap. Mérsékelt lesz a déli szél. 27, 32 fokra számíthatunk.

Kövessen minket a Facebookon is!