Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 23. 14:16 | Szerző/forrás: baon.hu

Gigantikus méretű olajlepárlóra bukkantak – fotók

Gigantikus méretű olajlepárlóra bukkantak – fotók
Rekord méretű olajlepárló készüléket találtak – működés közben – a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai Kecskemét külterületén. A Kisfáiban álló tanyába részben bejelentés, részben információ gyűjtés alapján jutottak el vasárnap, majd a váratlan ellenőrzés megdöbbentő eredményt hozott.

A pénzügyőrök az ingatlan egyik romos melléképületében ugyanis egy működő állapotban lévő, hatalmas méretű olajlepárló berendezést találtak, amiben ezer liter ásványolajtermék fortyogott. Hasonló méretű olajlepárlóval eddig még soha nem találkoztak a fináncok. A helyszínen folytatott ellenőrzés során előkerült még 7 darab 200 literes fémhordó, melyekben összesen további 1190 liter ásványolajtermék volt.

 

Mivel a tanyán lévő férfi, a fészer bérlője az ásványolajtermék származását igazolni nem tudta, ezért a vámhatóság az illegális berendezést (az ezer literes üstöt, a hozzá tartozó 3 méteres páracsövet és a 60 literes hűtőberendezés), valamint a több mint kétezer liter ásványolajterméket lefoglalta. A tulajdonos a jövedéki igazgatási eljárás során több százezer forintos bírság kiszabására számíthat. Ráadásul pedig bűntető eljárás is indul ellene.

  \"Működés Működés közben találtak rá a berendezésre

A tegnapi felderítéssel azonban nem ért véget a pénzügyőrök munkája Kisfáiban. Máig kellett ugyanis várni arra, hogy a főzőüstben lévő forró anyag kihűljön. Ezután az olajat lefejtették, az óriási készüléket megbontották, daruval teherautóra pakolták, és őrzött telepre szállították – tájékoztatott Gombár Gábor pénzügyőr őrnagy, a Kecskeméti Vám-és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka.

– A berendezés működtetésével nem csak a jövedéki bevételek csorbultak, hanem felmérhetetlen emberi és anyagi kárt okozhatott volna a lepárló egy esetleges baleset következében – hangsúlyozta Gombár Gábor.

A fészer bérlője egyébként a finomítási eljárással fáradt és szennyezett olajból állított elő újra használható ásványolajterméket. Állítása szerint hidraulika olajként és mezőgazdasági gépek üzemanyagaként kívánta ezt hasznosítani. Elmondása szerint csupán saját célra, csakhogy a gigantikus berendezés a teljesítménye, a mérete és az alkalmazott technológia miatt gyakorlatilag kereskedelmi nagyságrendű „olaj-előállítást” is lehetővé tett.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!