Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 24. 10:12 | Szerző/forrás: baon.hu

Többe kerül a chip, mint maga a kutya

Képgaléria
Többe kerül a chip, mint maga a kutya
Állatvédelmi törvény | Kizárólag chippel ellátott kutyákat és cicákat lehet árusítani vagy elajándékozni július elsejétől.

Az állatvédelmi törvény módosítását nagyon kevés gazdi ismeri. Az Állatvédelmi őrszolgálat tagjainak legutóbb a kecskeméti piacon kellett intézkedniük. – Dobermann és boxer kutyusokat árultak, néhány keverék kiskutyát pedig ajándékba kínáltak. A tűző napon egy szűk dobozban voltak összezsúfolva, élelem és víz nélkül. Chip egyikükben sem volt. Amikor figyelmeztettük a gazdát a chip nélküli árusítás következményeire, elmondta: még nem is hallott a törvény módosításáról. Összepakolt és hazavitte a kutyákat – idézi fel a történteket Szabó Attila, az őrszolgálat vezetője. – Most nem tettünk feljelentést, de a chip nélküli árusításnak, elajándékozásnak komoly következményei lehetnek. A település jegyzője ötezer forinttól akár százötvenezer forintig terjedő állatvédelmi bírságot szabhat ki.

A kutyákba és cicákba ültetett chip egy azonosítószámot tartalmaz, amit a tulajdonos adataival az országos nyilvántartási rendszerbe regisztrálnak. Az elkóborolt kutyákat e szám alapján lehet beazonosítani, illetve visszajuttatni a tulajdonosnak.

Amikor az állat új gazdához kerül, a változást az adatbankban is be kell jegyezni. A chip beültetését állatorvos végzi, ára a regisztrációs díjjal együtt 6–8 ezer forint közt mozog. A kecskeméti menhelyről egyébként már két év óta nem kerülhet ki chip nélkül kutya. – Hétfőn öt, nagyon rossz körülmények közt tartott kiskutyát hoztunk be a menhelyre. Ők már túl vannak az orvosi vizsgálaton és a féregtelenítésen. Két hét múlva pedig megkapják az úgynevezett kombinált oltást, és beültetjük chipet. Csak ezután kínáljuk őket örökbefogadásra – mondta Szabó
Attila.

Kövessen minket a Facebookon is!