Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 25. 10:20 | Szerző/forrás: baon.hu

Mi lesz a Holt-Tisza hídjával?

Mi lesz a Holt-Tisza hídjával?
lakitelek | Jelentős károkat okozott az árvíz a szikrai Holt-Tisza hídjában. A helyreállítási munkák, az előzetes felmérés alapján több mint ötvenmillió forintba kerülnének.

Furcsa, nem mindennapi helyzet bonyolítja a híd helyreállítását. A hídra rávezető út a lakiteleki önkormányzat tulajdonában van, maga a híd a tiszaugi önkormányzaté, kezelése pedig a Kiskunsági Nemzeti Park feladata.

– Amikor visszavonult az árvíz, azt tapasztaltuk, hogy a Holt-Tisza hídjában komoly károk keletkeztek – tájékoztatta lapunkat Orbán Csaba Lakitelek jegyzője. Óriási kátyúk vannak, azt azonban nem lehet még tudni, hogy a statikai elemek, tartó oszlopok megsérültek-e. Valószínűsíthető az, hogy a téli időjárás és egy újabb árvíz tovább rongálná a hidat.

– Mivel jelenleg csak a Holt-Tisza hídjáról lehet a szigetre bejárni, a feltételezhető kárt jeleztük a főhatóságunk felé – mondta Kákonyi Árpád a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettese. A pontos mértékét még nem lehetett megállapítani a helyszín bejárásakor, mivel a rézsűknek és a hídnak is nagy része víz alatt volt. Amennyiben lehúzódik a víz legalább egy-másfél métert, akkor kaphatunk

A lakiteleki önkormányzat benyújtotta vis maior alaphoz a helyreállítási igényét. A pénzből, amihez hozzájuthatnak, csak a hídra vezető utat lehet kijavítani. Azt, hogy a híddal mi lesz, a jegyző sem tudta megmondani. Előzetes felmérés alapján a teljes rekonstrukció 52 millió forintba kerülne. Ebből a nagyközség húszmillió forintra pályázik.

A Holt-Tisza hídja közforgalmú közúti hídnak minősül, melyre lakiteleki oldalról belterületi burkolt út, Tiszaug oldaláról pedig egy külterületi földút vezet be a szigeti mezőgazdasági területekre. Az érdekelt felek pályázati lehetőségek után kutatnak a híd felújítására. Azt szeretnék, ha a tél beállta előtt sikerülne a helyreállítás.

pontosabb információkat.

Kövessen minket a Facebookon is!