Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 7. 12:39

„OVI-ZSARU” prevenciós program

„OVI-ZSARU” prevenciós program
A Rendőrség a 15 éve sikeres Biztonságra Nevelő Általános Iskolai Program (D.A.D.A.) oktatása során a bűnmegelőzés módszereit és eszköztárát használja fel a bűnözés terjedésének megakadályozására, valamint annak a célnak elérésére, hogy a felnövekvő generációk ne lépjenek a bűnözés útjára és ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Tapasztalataink alapján azonban úgy gondoljuk, hogy felgyorsult világunkban minél hamarabb történik a figyelemfelhívás, ismeretanyag átadás, oktatás például az áldozattá válás elkerülésére, a megelőzési módszer annál hatékonyabbá válhat. Természetesen minden esetben figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, valamint azt, hogy a gyermekekben ne félelmet keltsünk, hanem a tudatos és magabiztos viselkedést, a veszélyhelyzetek elkerülésének lehetőségét erősítsük bennük. Ennek elősegítéséhez szeretnénk hozzájárulni, a korai megelőzésben való segítségnyújtáshoz készített segédanyaggal, mely elsősorban rendőri megközelítésben, másodsorban gyakorló szülői szemmel és nem utolsó sorban pedagógiai módszerekre épülve készült el.

A program az „OVI-ZSARU” elnevezést kapta, hiszen óvodás korú – esősorban nagycsoportos - gyermekeknek szól, és főként közvetlen és közvetett rendőri segédlettel történő információ-közlésen alapszik. A segédanyag elsősorban az 5-6 éves gyermekeknél próbálja meg a bűn- és baleset megelőzés, az áldozattá válás elkerülésének egyfajta nevelési módszerét megismertetni.

A program több modulból áll, mely a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve mesékre, történetekre, szerepjátszásra épül. Az első foglalkozás egyenruhás rendőr közreműködésével, a témák feldolgozását segítő kesztyűbábok megszemélyesítésével („Rendőr Robi, Rosszcsont Ricsi”), bemutatásával és átadásával történik meg. A további foglalkozásokat a programban résztvevő csoport pedagógusa tartja meg a számára tartott módszertani konzultációt követően, a rendőrség által biztosított oktatási egységcsomag segítségével.  

Bács-Kiskun megyében a programhoz 7 település(Kecskemét, Lakitelek, Kiskőrös, Tabdi, Kiskunmajsa, Balotaszállás, Kalocsa) óvodásai kívánnak kapcsolódni, ennek érdekében a programot megalkotó Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozózói 2010. szeptember 08.-án de. 10.00 – 13.00 óra közötti időben felkészítést tartanak óvodapedagógusok és rendőr kollegáink részére Kecskeméten a rendőr-főkapitányság félemeleti nagytermében (Kecskemét, Batthyány u. 14.).

Kövessen minket a Facebookon is!