Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 8. 17:44 | Szerző/forrás: baon.hu

Hétszáz bicilkit lopnak el évente Kecskeméten

Hétszáz bicilkit lopnak el évente Kecskeméten
Merész az a kecskeméti, aki mostanában kerékpárral indul útnak a városban. Félő, hogy a nap végére gyalogszerrel, bicikli nélkül kulloghat haza az ember. A drótszamárról a tolvajok gonoskodnak...

Szinte minden napra jut egy biciklilopás Kecskeméten. A napokban egy Kandó Kálmán utcai udvarról vitte el valaki a lezárt kerékpárt, majd a Nagy Lajos körúti társasház udvaráról loptak el egy ugyancsak lezárt segéd-motorkerékpárt, és a református iskola előtt leállított kerékpárját sem találta valaki.

– Sajnos valóban sok kerékpárt lopnak Kecskeméten. Egy-egy év alatt, átlagosan 600-700 darabot. Ami rendkívül sok, még akkor is, ha ez a szám a jelek szerint ebben az évben sem növekszik majd. Kétségtelen, hogy augusztusban valóban kimagaslóan sok kerékpárlopást jelentettek be a károsultak – ismeri el Karasz Csaba alezredes, kecskeméti kapitányság-vezető helyettes. Sőt azt is elmondta, hogy a tulajdonosoknak még biztos megoldást sem tudnak javasolni a bűncselekmények megelőzésére.

A napokban ugyan kaptak el biciklitolvajt a rendőrök, sőt az ügyészségen a minap készült el egy vádirat ilyen ügyben, de sajnos nem az a jellemző, hogy megkerülnek az eltűntetett kerékpárok.

  \"A

A Dombi Lajos utca 30-as lépcsőházból egyik reggelre három bringát is elloptak.

Csak összehasonlításképpen: a kecskeméti kapitányság területén ellopott autók száma már évek óta száz alatt van. Igaz, hogy nem lehet egy napon említeni a kettőt, a 600-700 ellopott kerékpár azonban – vetítve egy 100 ezres városra – még statisztikailag is iszonyatosan sok.

– Ez az a fajta bűncselekmény, aminél még tippet sem tudnunk adni a tulajdonosoknak arra, hogy hogyan lehetne megelőzniük – folytatja Karasz Csaba. – Az ellopott kerékpárok 80 százalékát ugyanis annak ellenére viszik el, hogy a tulajdonos lezárta, illetve zárt helyen – például lakóépület közös helyiségében – tárolta. A tolvaj mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiszemelt kerékpárt ellopja. Vasárnap például a Szauna Hotel előtti tárolóban lezárt kerékpárt egy fáról letört ágdarabbal próbálta meg kinyitni a 14 éves tolvaj. Őt sikerült tetten érni. A fiút egyébként egy héten belül már a harmadszor vontuk eljárás alá. Ő is azt példázza, hogy kerékpárt általában fiatalkorúak, vagy gyermekkorúak lopnak.

Rossz hír a károsultaknak, hogy a rendőrség a legritkább esetben találja meg az ellopott kerékpárt. Még akkor is, ha ismert a vázszáma. A hétvégén például rendőrök vették körbe a kecskeméti nagy-piac területét. Minden befelé és kifelé tartó kerékpárt ellenőriztek. Óráig tartott a munka, azonban körözött kerékpárt mégsem találtak. A rendőrök úgy gondolják, hogy a lopott kerékpárok zöme neppereken keresztül külföldre, de a schengeni határon belülre kerül. Vagy esetleg eladják egy másik magyar nagyvárosban. 

A kecskeméti ügyészségen épp a napokban készült el vádirat egy kerékpártolvaj ellen. A bűnöző arcátlanságára jellemző, hogy az ügyészséggel szomszédos lakóházban tárolta a lopott kerékpárokat. Úgy bukott le, hogy a Rákóczi útról – ez, és a belváros volt a fő vadászterülete – ellopott egyik kerékpár tulajdonosa követte a Mátyási utcába, majd kihívta a rendőröket. A férfi ellen benyújtott vádiratban 14 kerékpárlopás szerepel.

A rendőrség szorgalmazza, hogy felügyelettel ellátott kerékpár megőrző pontok létesüljenek Kecskeméten. Akár például egy nyugdíjas néni, vagy munkanélküli férfi által felügyelve.

– Kerékpárokat főként nagyvárosokban lopnak – mondja erről Nyíkos Tamás, a megyei főkapitányság szóvivője. – Kis településeken ugyanis hamarabb felfigyelnek a tolvajra. Sokat segítene, ha a nagyvárosban is figyelmesebbek lennének az emberek. Amikor például azt látják, hogy erővágóval „munkálkodik” valaki egy kerékpártárolóban, azonnal jeleznék ezt nekünk.

Megoldás a regisztráció?

Ideiglenes kerékpár regisztrációs állomást hoz létre még ezen a héten, Kecskemét főterén a városi kapitányság. A Tourist Police pavilonban október 15-ig lehet bemutatni és regisztrálni a kerékpárokat. Feljegyzik a típusát és a vázszámát, a tulajdonos adatait, valamint lefényképezik a kétkerekűt. Majd regisztrációs sorszámot adnak a rendőrök. Az ötlet gyakorlati haszna: ha ellopják a kerékpárt, elég lesz majd akár csak telefonon közölni az ügyelettel a regisztrációs számunkat. A fénykép és az adatok alapján azonnal elrendelhetik a kerékpár körözését. Kassai László ezredes, Kecskemét kapitánya bizakodik: reménykedik abban, hogy sokan fogják regisztrálni a kerékpárjukat.

Kövessen minket a Facebookon is!