Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 11:48

Kisboldogasszony napján a Nemzetőrök főztek a Wojtyla családra

Képgaléria
Kisboldogasszony napján a Nemzetőrök főztek a Wojtyla családra
Mai nap ünnepeltük Kisboldogasszony napját. A Wojtyla családra ezúttal a Nemzetőrök főztek, akik akkor segítenek, amikor tudnak. Ha kell főznek, ha kell takarítanak. A várost elárasztó eső ellenére is elkészült az ínycsiklandozó babgulyás. A Nemzetőrök csapata hősként állták a sarat, vagyis az esőt. A Ház fővédnöke Molnár Ferenc is megtisztelt bennünket jelenlétével.

Mária születésének ünnepe,szept. 8., a szeplőtelen fogantatás ünnepe után 9 hónappal.

Ünneptört. A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda-fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét. Az 5. sz. elején Szt Anna tiszt-ére tp-ot építettek, melynek felszent. évford-ján emlékeztek meg Mária születéséről. A 7. sz: a szírek, bizánciak és a rómaiak is e napon ülték a születésnapot, a koptok 7-én. IV. Ince p. (ur. 1243-54) oktávát csatolt hozzá, mely 1955-ig élt.

Mo-on  kultusza, patrocíniuma a reformáció és hódoltság miatt csak a barokk időkben bontakozott ki, de akkor (már a búcsújáró helyektől is támogatva) nagy gazdagságban. A kk. tp-ok egy részének eredetileg Szűz Mária-titulusa lehetett, amihez a barokk időkben a ~ búcsúnapot választották. A hódoltság után újjászületett nagy egyhm-kben patrocíniumai szórványosan találhatók, Csanád kivételével, ahol vsz. Máriaradna ésSzeged-Alsóváros kultikus kisugárzása sok patrocíniumot teremtett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház