Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 13. 10:20 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Új célokkal ismét lendületet vett Kecskeméten a Puszta Német–Magyar Kulturális Egyesület.

Új célokkal ismét lendületet vett Kecskeméten a Puszta Német–Magyar Kulturális Egyesület.
Puszta Nap néven szombaton tartották meg az újjáalakult egyesület első családi programját, melyre mintegy százötvenen látogattak el a lajosmizsei Új Tanyacsárdába.

– A vártnál is többen fogadták el meghívásunkat, a német és magyar vendégek egyaránt élvezték a családias hangulatú programokat a rossz idő ellenére is. A vendégek több mint felét az épülő Mercedes-gyár munkatársainak családja adta, és nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Frank Klein gyárigazgató családjával, és dr. Metzinger Éva Kecskemét város jegyzője megtisztelte jelenlétével programunkat. Nagy sikert aratott a Kinder ovisok, és a német vendégeket is megtáncoltató magyar néptáncosok műsora – mesélte dr. Zima Anikó, az egyesület elnöke.

Sokan emlékezhetnek arra, hogy tíz évvel ezelőtt, nagy érdeklődés mellett alakult meg a Puszta Német–Magyar Kulturális Egyesület. Alapítói nemcsak a német nyelvet, kultúrát kedvelő magyarok voltak, hanem németek is, akik célul tűzték ki, hogy közös beszélgetések, kirándulások, rendezvények „honosításával” megpróbálják otthon érezni magukat. Ezek a kezdeti próbálkozások olyan jól sikerültek, hogy a mai napig rendszeresen találkoznak a tagok a különböző rendezvényeken.

– A közelmúltban igény jelentkezett arra, hogy az egyesület új lendületet kapjon. Ezt többek között az indokolta, hogy jelentősen emelkedett a Kecskemétre települő németek létszáma. A nyáron mintegy 110 család telepedett le városunkban, és a Mercedes-gyár miatt további jelentős számú német család költözése várható. Ez komoly és sokrétű kihívást jelent a város számára is, mi pedig ehhez szeretnénk a magunk szerény eszközeivel hozzájárulni – tette hozzá Zima Anikó.

– A nyáron újjáalakult választmány tagjai körében rengeteg ötlet merült fel, amelynek céljuk, hogy az itt élő németek könnyebben beilleszkedjenek, hamarabb megszeressék városunkat. Sok program fókuszában a család állna, mivel – tudjuk jól –, a németek körében is fontos szerepet kapnak azok a rendezvények, ahol az egész család együtt kapcsolódhat ki. Szeptember 24-én egy dzsesszest lesz, ahol a jó hangulatról Tormási Attila egyesületi tagunk zenekara, a Penge Benge Jazz Band gondoskodik. Október 2-án városnéző sétára hívjuk az egyesület tagjait, és már szervezés alatt van egy német nyelvű színházi előadás. Tervezzük az immáron hagyományossá váló Szent Márton-napi felvonulást, az adventi ünnepséget és a sváb bált, a következő évtől pedig szeretnénk a beszélgetős találkozók, kirándulások mellett további kisebb-nagyobb rendezvénnyel összehozni a tagságot kellemes és tartalmas kikapcsolódást nyújtva ezáltal számukra.

Kövessen minket a Facebookon is!