Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 14. 08:48 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Se ruhapénzt, se nászút

Se ruhapénzt, se nászút
A mai napig nem kapták meg az idei évre szóló ruhapénzüket a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság dolgozói. Ugyanígy hiába várták hónapról-hónapra a melegétkezési utalványokat és az üdülési csekket is. Volt olyan tűzoltó, aki emiatt nem ment el nászútra.

Az egyenruházati ellátmányt, egyszerűbben a ruhapénzt – ez fejenként közel 95 ezer forint – például a jogszabályok szerint június 30-ig kellett volna megkapniuk a tűzoltóknak – eddig azonban nem láttak belőle egy fillért sem. Mint ahogy ebben az évben eddig nélkülözniük kellett a melegétkezési utalványokat és üdülési csekkeket is. Az ok prózai: az önkormányzat nem tud fizetni. Az országos tűzoltó szakszervezet munkaügyi bírósághoz fordult.

– A beiskolázási támogatást és az internet-utalványokat megkapták a dolgozók, a melegétkezési jegyeket és üdülési csekkeket viszont nem. Utóbbinak egyébként december 31. a határideje. A cafeteria egy főre jutó összege évi 231. 900 forint, azaz igen jelentős tételt képvisel költségvetésünkben – beszélt lapunknak a nem túl szívderítő helyzetről Nemes N. András alezredes, a városi tűzoltóság parancsnoka.

Hozzátette: amikor kiderült, hogy a ruhapénz nem érkezik meg időben, akkor a dolgozók szolgálati panasszal éltek, amit ő a szolgálati útnak megfelelően továbbított Ficsór József polgármesternek. Ő állománygyűlésen mondta el, hogy a juttatások hiába illetik meg a tűzoltókat, a város a fizetési kötelezettségeinek nem minden esetben tud eleget tenni.

– A polgármester úr ígéretet tett, hogy a ruhapénzt szeptember 30-ig, az elmaradt és esedékes természetbeni juttatást október 31-ig kifizetik a személyi állomány részére – bizakodik a parancsnok, aki természetesen szintén nem kapta meg béren kívüli járandóságait.

A kifizetések csúszása feszültséget okoz a tűzoltók között. Néhányan elmondták: nagyon rosszul érintette őket, hogy az üdülési csekket nem kapták meg nyár előtt, mert abból fedezték volna nyaralásuk költségeit, vagy legalább egy részét. Egyikük a csekktelenség miatt halasztotta el nászútját.

A körülbelül 70 fős hivatásos állomány közel kétharmada, 42 fő elkeseredettségében a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetéhez (HTFSZ) fordult, segítséget kérve. – Mivel a szolgálati út betartásával benyújtott panaszok nem hozták meg a várt eredményt, ezért pénteken keresetlevelet postáztunk a munkaügyi bírósághoz. A munkaügyi pertől természetesen azt várjuk, hogy az érintett kollégák megkapják jogos járandóságukat kamatokkal együtt. Ez az összeg jelenleg 10 millió forint feletti összeg – tudatta lapunkkal Árok Kornél, a HTFSZ elnöke. A szakszervezet álláspontja szerint az önkormányzat nem tarthatná vissza a tűzoltók járandóságát.

– A tűzoltóságok finanszírozása a költségvetési törvényben külön soron szerepel. Ez a keretösszeg tartalmazza a ruhapénzt, és a cafetériát is, ráadásul az ilyen normatív, kötött felhasználású támogatást csak az adott intézmény használhatja fel, tehát az adott önkormányzat egyetlen forintot sem vehet, vehetne el belőle – jelentette ki Árok Kornél.

Kövessen minket a Facebookon is!