Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 14. 19:46 | Szerző/forrás: baon.hu

Bajtársai, szerettei siratták a katonát

Bajtársai, szerettei siratták a katonát
Katonai tiszteletadással, díszsortűz kíséretében helyezték örök nyugalomra Kolozsvári György posztumusz hadnagyot Tatán. Az Afganisztánban megtámadott honvéd temetésén Hende Csaba honvédelmi miniszter is részvétét fejezte ki.

Több mint másfél órás szertartás keretében, katonai tiszteletadással, a katolikus egyházi liturgia szerint temették el kedden délután a tatai Kocsi utcai temetőben Kolozsvári György posztumusz hadnagyot. Kolozsvári augusztus 23-án, Afganisztánban szenvedett súlyos sérülést egy tálib támadásban. Életéért a budapesti Honvédkórházban napokon át küzdöttek az orvosok. Egy hete hunyt el.

 

  \"Hende Hende Csaba honvédelmi miniszter is részvétét fejezte ki
 

A 25. Klapka György dandár teljes állománya jelen volt a búcsúszertartáson, ahol megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy vezérkari főnök, Kovács József vezérőrnagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka továbbá a Magyar Honvédség valamennyi alakulatának elöljárója, és a társszervek képviselői is, köztük dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőr főkapitány is.

A Himnusz elhangzása után Sándor Zsolt ezredes, a tatai dandár parancsnoka lépett a nemzeti színű zászlóval letakart koporsóhoz, amelynél előzetesen egymást váltották az alakulat katonái a díszőrségben.

 

  \"Szerettei, Szerettei, bajtársai kísérték el Kolozsvári Györgyöt végső útjára

Sándor Zsolt felidézte Kolozsvári György katonai pályafutását, aki 1995-ben került a Kossuth Lajos Katonai Főiskola tiszthelyettes képzőbe, majd onnan a rákövetkező évben Tatára.

Ezt követően Michl József, Tata polgármsetere és országgyűlési képviselője mondott beszédet. A hivatalos búcsúztatásokat követően Takács Tamás ezredes, az összhaderőnemi parancsnokság katolikus lelkésze celebrálta a gyászszerszertartást. Sajátos feladatot szabott azon katonatársaknak, akik együtt szolgáltak hősi halottunkkal Afganisztánban. Azt mondta nekik, hogy hivatalosan ugyan befejeződött nekik a misszió, de küldetésük egy életen át folytatódni fog. Arra kérte őket, hogy bajtársuk emlékét is ápolják,  egyéniségéről, személyéről meséljenek majd két lányának.

 

  \"Díszsortűzzel Díszsortűzzel búcsúztak Kolozsvári Györgytől

A sírnál Balogh József zászlós, a közvetlen katonatársak egyike mondott el-elcsukló hangon szívszorító beszédet, felidézve sok olyan közös élményt, amit csak az igazi bajtársak tudnak átélni. A koporsó aláeresztése alatt háromszor kilenc díszsortűz hangzott fel, majd elhelyezték a síron a kegyelet fehér, sárga és vörös virágú koszorúit.

A szertartás katonai hagyományok szerint díszmenettel, majd az Il Silencio felcsendülésével zárult.

További részleteket a 24 Óra szerdai számában olvashatnak.

Kövessen minket a Facebookon is!