Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 14. 20:00 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Prosztata hét Kecskeméten is

Prosztata hét Kecskeméten is
Ingyenes prosztata szűréssel várja a betegeket a Bács- Kiskun Megyei Kórház ezen a héten. A nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva, naponta 10 jelentkezőt tudnak megvizsgálni, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel kitolják a vizsgálatok idejét, így senki nem marad ki. Főleg idős korban érdemes élni a lehetőséggel, hiszen az évek előrehaladtával ugrásszerűen nő a prosztatarák veszélye.

Egyre gyakoribb a prosztatarák Magyarországon. A leggyakrabban előforduló daganatos betegségek egyike, ami sokszor csak akkor okoz tünetet, ha már késő. Éppen ezért fontos a rendszeres szűrés és a kontroll, melyre most a Bács- Kiskun Megyei Kórházban bárkinek lehetősége is van. Előzetes bejelentkezés alapján, naponta 10 embert tudnak megvizsgálni. Ez a betegség főleg idős korban veszélyes, az előfordulási arány az évek előrehaladtával százalékosan nő.

65 éves korú férfiakon 65%-ban fordul elő valamilyen csírája a daganatnak. A 80 éveseken pedig, a boncolásos eredmények alapján pedig 80%-ban is előfordulhat. Ezért döntött a WHO az intézményesített szűrés mellett”- mondta el Dr. Szabó Zoltán urológus, osztályvezető főorvos, Bács- Kiskun Megyei Kórház.

A betegség ugyan könnyen diagnosztizálható, de nehezen vehető észre, akkor már késő, amikor már áttétek képződtek a testben, pedig ha időben észlelik a betegséget, a gyógyulási arány kiemelkedő.

Ez a viszonylag jobban kezelhető rák féleségek közé tartozik. Ha valakinek idejében  sikerül kimutatni a prosztatarákját, ami azt jelenti, hogy a prosztata tokját nem haladja meg a daganat, akkor 90%-os eséllyel meggyógyítható. Ez nagyon magas számnak értékelhető”- mondta el Dr. Szabó Zoltán urológus, osztályvezető főorvos, Bács- Kiskun Megyei Kórház.

A szűrővizsgálatokra jelentkezni az 519-837-es telefonszámon lehet. Azok számára, akiket a héten már idő hiányában nem tudnak megvizsgálni, a Bács- Kiskun Megyei Kórházban a jövő héten folytatják a szűrést.

Kövessen minket a Facebookon is!