Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 15. 08:32 | Szerző/forrás: www.kecskemetilapok.hu

Csúcsjavítás: 1941 km 1 liter benzinnel!

Csúcsjavítás: 1941 km 1 liter benzinnel!
Sikerült túlszárnyalnia a Kecskeméti Főiskola csapatának a májusi németországi Shell Eco-marathonon felállított magyar csúcsot. A finnországi Nokia városában megrendezett versenyen ugyanis Megaméter nevű járművükkel 1941 kilométeres eredményt értek el. Ez azt jelenti, hogy ennyit tudna megtenni a saját fejlesztésű és építésű autó egy liter benzinnel.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata újoncként került a legjobbak közé a tavaszi németországi versenyen, ahol 1588 kilométeres teljesítményükkel a nyolcadik helyezést szerezték meg kategóriájukban és új magyar rekordot állítottak fel. Karbonszálas anyagból készült járművükre – amely a maga 20 kilogrammjával az egész mezőny legkönnyebb autója volt – a versenytársak is felfigyeltek. A Tamperei Műszaki Egyetem csapata már akkor meghívta a kecskemétieket a finnországi Nokia városában hagyományosan megrendezett hasonló versenyre.

A GAMF Kar csapata egész nyáron a motor fejlesztésén dolgozott és a finnországi pályán végül 1941 kilométeres eredménnyel zárt. Ez 353 kilométerrel több, mint amit májusban teljesítettek, pedig csak néhány hónap állt rendelkezésre, hogy tökéletesítsék a járművet. Ezzel az igen erős mezőnyben a harmadik helyezést érték el, két finn csapatnak sikerült őket megelőzniük 2389, illetve 1999 kilométeres eredménnyel. Itt azonban még nem állnak meg, tovább folytatják a jármű fejlesztését a 2000 kilométer feletti eredményért, ami egyáltalán nem tűnik elérhetetlen célkitűzésnek.

Kövessen minket a Facebookon is!